Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikalisti na ulicama

Protesti policije, ljekara, radnika u javnoj upravi i pravosuđu: Uzvikuju “lopovi” ispred Vlade RS

protest sindikalisti banjaluka
Foto: Milorad Milojević (RFE/RL)

Ukoliko Vlada RS ne ispuni zahtjeve do usvajanja entitetskog budžeta za narednu godinu, sindikati poručuju da će organizovati masovniji izlazak na ulice

U Banjaluci se u petak, 29. septembra održavaju protesti članova šest sindikata zaposlenih u javnoj upravi, zdravstvu, unutrašnjim poslovima i pravosuđu koji traže, kako tvrde, dogovoreno povećanje plata od Vlade Republike Srpske (RS).

Sindikati tvrde da je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta prekršila sporazum iz juna prošle godine, prema kojem je blizu 55.000 radnika trebalo u ovoj godini da dobije platu prosječno uvećanu za oko 130 maraka (66 eura).

“Mislim da je zaista neprimjereno da za to što tražimo, da radnici, prije svega policija, doktori, sestre i svi kojima je poslodavac Vlada RS, izlaze na ulicu, imajući u vidu da je dogovor postignut još u nekom ranijem periodu, da su u budžetu bila predviđena sredstva za to. Postavljamo pitanje zašto se to ne ispunjava i gdje su pare”, naveo je uoči proteste za Radio Slobodna Evropa (RSE) Božo Marić jedan od sindikalnih lidera.

Nekoliko stotina sindikalnih aktivista okupilo se u parku Mladen Stojanović nakon čega su se uputili do zgrade Vlade RS gdje su predali zahtjeve za poboljšanjem statusa radnika u RS. Potom su se uputili prema Trgu Krajine u Banjaluci.

Ispred entitetske Vlade, okupili su se sa zviždaljkama, uzvikujući “Lopovi” i noseći transparente sa porukama “Stop diskriminaciji u pravosuđu” i “Iz zdravstva ih otjerale plate, sa Zapada neće da se vrate”.

protest sindikalisti banjaluka vlada rs
Foto: Milorad Milojević (RFE/RL)

Sa druge strane u Vladi RS su pred proteste za RSE istakli da je sporazum u potpunosti ispoštovan i da para za povećanje plata nema. Ipak pozivaju sindikate na razgovore.

Prosječna neto plata isplaćena u avgustu u Republici Srpskoj iznosila je 1.286 maraka (657) evra, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Nema posebno odvojenih podataka o prosječnoj plati za zaposlene u javnom sektoru.

Ukoliko Vlada RS ne ispuni zahtjeve do usvajanja entitetskog budžeta za narednu godinu, sindikati poručuju da će organizovati masovniji izlazak na ulice.