Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Bihaću: Ovo je naša borba za građane ovog grada (FOTO)

BiH

bihac protesti migranti 4

U Bihaću su danas održani protesti građana koji već drugi dan negoduju zbog eskalacije migrantske krize i indolentnosti nadležnih vlasti naspram, kako tvrde, loše sigurnosne situacije u njihovom gradu.

Bišćani su se okupili oko 10 sati u blizini Đačkog doma, nakon čega su se prošetali kroz obližnju aleju i stigli u neposrednu blizinu mjesta na kojem boravi više od 1.000 migranata u šatorskim naseljima i napuštenoj zgradi nekadašnjeg Đačkog doma.

Proteste zajednički organizira nekoliko udruženja građana, a inicijator aktivnosti je Sej Ramić, profesor u bihaćkog Gimnaziji.

“Ovo je naša borba za građane ovog grada, njihovo dostojantsvo i grad Bihać. Mi nismo protiv migranata, već samo želimo da se oni izmjeste na prostor van grada Bihaća i da im se omoguće humani uslovi. Ne želimo nikakvu borbu s migrantima, već samo odbraniti svoje dostojanstvo”, rekao je Ramić.

Među stotinjak građana koji su po jakoj kiši danas izašli na ulice bio je i Sead Dupanović.

“Došao sam tu jer građani dolaze u takvu situaciju da stiže zima, a migranti nisu adekvatno smješteni, već se kreću po gradu. Stanje je zbog toga nesigurno, a vlast ništa ne poduzima. Ovo je jedan od načina na koji mi nastojimo ukazati stanje u kojem se grad nalazi, a vlast je puno ranije mogla utjecati da se ovo uopće ne desi”, rekao je Dupanović.

Bišćanka Šefika Mešić kaže da se u posljednje vrijeme osjeća nesigurno u svom gradu.

“Nemamo više svoga mira. Okupirani smo, dešavaju se sve češće provale, a vlast ništa ne poduzima da popravi stanje. Šta će biti tek kada snijeg padne? Naša vlast je dobila pare da reguliše smještaj za ove ljude, no to se nije desilo. Mi nismo protiv migranata, oni su ljudi kao i mi. Međutim, oni moraju imati svoj smještaj, a ne da idu od kuće do kuće i ulaze u dvorišta građana”, rekla je Mešić.

Prema riječima Zijada Majetića, građani su konačno, nakon nezainteresovanosti nadležnih, odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

“Za sve ovo je kriva inertnost vlasti koja ne želi da se zamara ovim problemom. Generalno, nisu zainteresovani za Krajinu uopće, iako mi ne možemo više normalno spavati, a krađe i provale su sve češće. S druge strane, neki pojedinci su odlučili profitirati u ovim problemima”, istakao je Majetić.

Zbog lošeg vremena, današnji protesti nisu bili masovni, kao što je to bio slučaj sinoć kada je više hiljada građana protestiralo na Gradskom trgu.

Ipak, građani su za sutra najavili novo okupljanje na Gradskom trgu u 18 sati. Istakli su da će se nakon toga uputiti prema objektu nekadašnje kompanije Bira, kojeg je IOM odredio kao potencijalnu lokaciju u kojoj će boraviti migranti. U međuvremenu, traže proglašavanje vanrednog stanja u Bihaću, hitno izmještanje migranata iz gradskog područja te zaustavljanje dolaska novih migranata u Unsko-sanski kanton.

Prema posljednjim podacima MUP-a USK, od početka godine evidentirano je oko 10.500 migranata u Unsko-sanskom kantonu. Međutim, u protekla dva mjeseca, odnosno avgustu i septembru, u Bihać je došlo je skoro 5.000 migranata zbog čega je sigurnosna situacija u gradu narušena.