Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri mjeseca od smrti

Protesti u Sarajevu, traži se pravda za smrt djevojčice Džene Gadžun

protesti dzena gadzun fokus2 (1)

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja preminula je 14. novembra, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu

Nekoliko desetina građana okupilo se u petak, 18. februara, u centru Sarajeva na protestima na kojima traže pravdu zbog smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, koja je preminula nakon operacije u privatnoj poliklinici u Sarajevu, piše Radio Slobodna Evropa.

“Želimo znati ko je kriv” i ‘Pravda za Dženu Gadžun’, neke su od poruka koje su se mogle čuti na protestima.

“Tri mjeseca od smrti naše djevojčice Džene Gadžun, primorani smo izaći na ulicu i tamo tražiti pravdu. Nezadovoljni dosadašnjim radom Tužilaštva Kantona Sarajevo, odlučili smo se na ovaj korak kako bi jasno i glasno rekli da više ne želimo čekati”, poručila je putem Facebooka pred proteste Amila Gadžun, majka djevojčice.

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja preminula je 14. novembra, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Djevojčica iz Kaknja sahranjena je 18. novembra, a okolnosti njene smrti ispituju policija i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Protesti zbog smrti djevojčice održani su i 19. novembra.

Iz kantonalnog Tužilaštva ranije je saopćeno da će nakon analize medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, te ostalih potrebnih vještačenja, utvrditi ima li elemenata krivične odgovornosti.

Djevojčica Džena Gadžun primljena je 11. novembra u privatnu ordinaciju, u kojoj je pregledana, a potom je operisana u prostorijama druge.