Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protestna šetnja policajaca HNK-a u Mostaru

policajci_hnk_setnja_

Uposlenici MUP-a HNK-a danas su u Mostaru upriličili protestnu šetnju od zgrade MUP-a do zgrade kantonalne Vlade, a s ciljem rješavanja svojih problema koji se gomilaju već duže od pet godina.

Podjetimo, uposlenici MUP-a koji su u prošlosti tužili Vladu još uvijek ne mogu da naplate dugovanja, kao ni kamate koje, kako su danas poručili, ne žele oprostiti, a što je bio jedan od prethodnih prijedloga Vlade s ciljem rješavanja problema.

Predsjednik Sindikata policije HNK-a Kemal Đono u izjavi za medije naveo je da uposlenici MUP-a još od jula pokušavaju stupiti u generalni štrajk, koji im Vlada uporno onemogućava, pa je stvar koja je inače presedan u nezavisnoj BiH dobila sudski epilog. Sud bi uskoro trebao presuditi koje su to procedure koje MUP tokom generalnog štrajka nije dužan poduzeti.

FOTO E. Kazaz / Fokus.ba

Đono je upozorio i na nedostatak kadra koji se ne može primiti u nedostatku policijskog odbora koji ne postoji zbog političkih nesuglasila HDZ-a i SDA, kao i da se danas na protestnoj šetnji pojavio samo određeni broj policajaca koji su imali slobodan dan. Napomenuo je i da je policija jedinstvena, kao i da su danas u Mostaru bili policajci od Ravnog do Konjica.

Prvi protest policije zabilježen je u martu ove godine, a kasnije je upriličen i štrajk upozorenja. Sindikat MUP-a HNK-a danas je podržan od strane Saveza sindikata BiH.