Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protestnoj šetnji djece u Zenici priključio se i bh. atletičar Amel Tuka

djeca zenica amel tuka

Udruženje za brigu i opća prava djece “Naša djeca“ iz Zenice, organizovalo je danas obilježavanje Dječije nedjelje u Zenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacijom na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, članovi udruženja su zajedno sa nekoliko drugih organizacija i udruženja odlučili posvetiti ulaganjima u djecu.

Ira Raković, koordinatorica projekta izjavila je za Anadolu Agency (AA) kako je cilj ovogodišnjeg obilježavanje “Dječije nedjelje“ podizanje svijesti o važnosti ulaganja u djecu.

“Danas smo se okupili povodom Dječije nedjelje, što radimo već nekoliko godina i na ovaj način pokušavamo skrenuti pažnju na dječija prava, a ove godine smo najviše pažnje posvetili ulaganjima u djecu, te formiranju budžeta u skladu sa dječijim potrebama. Na tome radimo već dvije godine, a sigurno ćemo nastaviti i u narednim godinama“, rekla je Raković.

djeca zenica amel tuka 1

Napominje kako Udruženje za brigu i opća prava djece “Naša djeca“ iz Zenice radi ne samo na lokalnom nego i na međunarodnom nivou, sarađujući sa brojnim orgnaizacijama iz regiona, ali i šire.

Dodaje kako je krajnji cilj usvajanje lokalnog akcionog plana u Zenici. Djeca iz Dječijeg parlamenta Grada Zenice napravili su kratku protestnu šetnju gradskim trgom noseći transparente i poruke koje su sami osmislili.

Protestnoj šetnji pridružila su se poznata lica bh. javnosti, poput glumca Nusmira Muharemovića i najboljeg bh. atletičara Amela Tuke.

Amel Tuka, naš najpoznatiji atletičar izdvojio je vrijeme kako bi se fotografisao sa najmlađima, te dijelio autograme i na ovaj način dao podršku ovom događaju.

Osim kratke protestne šetnje, organizovani su i zabavni, te humanitarni sadržaji. Akciji su se pridružile mnoge organizacije, poput “Ars centar“ baletne škole iz Zenice te plesnih klubova, frizerskog salona koji je uljepšavao najmlađe za dobrovoljne priloge kako bi se pomoglo oboljelom dječaku iz Zenice.