Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijevoznici upozoravaju

Protestnom vožnjom u Sarajevu upozorili na probleme u radu

prijevoznici – kamioni – protesti – DB 1

Jedan od njihovih zahtjeva je da se ukinu akcize na gorivo

Prijevoznici su današnjom protestnom vožnjom u Sarajevu ukazali na poteškoće koje imaju u radu, a jedna od njih je i intenzivno poskupljenje goriva.

Kamiondžije su se okupile u naselju Stup, odakle je počela protestna vožnja. Organizator je kompanija My Job, iz koje su u najavi protesta poručili da su prijevoznici iz cijele države prvi put ujedinjeni u zahtjevu da se njihovi problemi riješe.

Jedan od njihovih zahtjeva je da se ukinu akcize na gorivo. Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas će raspravljati o ovom pitanju.

Prijevoznici tvrde i da već duže vrijeme vozači odlaze iz Bosne i Hercegovine, da postoje ilegalni prijevoznici te da nisu usklađeni zakoni kojima se reguliše njihov rad. Istakli su i to da na carinama čekaju po nekoliko dana zbog neažurnosti.

Samo neki od problema prevoznika su:

“Odliv vozača, nelegalni prevoznici, ne usaglašeni zakoni o saobraćaju i transportu na svim nivoima u BiH, zbog ne ažurnosti na carinama kamioni s robom stoje i do nekoliko dana, itd.

Dodatni problem su akcize i enormno velika cijena nafte koja bi mogla još više rasti.

Izlazimo na ulice glavnog grada BiH u nadi da će vlasti poduzeti sve mjere u njihovoj nadležnosti i jednom zauvijek shvatiti naše probleme ali ih i riješiti”, stoji u saopćenju za javnost koji potpisuje organizator protestne vožnje kompanija “My Job”.

Ukoliko se ne riješe njihovi problemi spremni su na nove proteste.