Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Protiv Milenka Stanića podignuta optužnica za zločine protiv čovječnosti u Vlasenici

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (2)

Optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatočenja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv državljanina Milenka Stanića iz Vlasenice, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od aprila 1992. godine do marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno građanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica, a kasnije i Ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu na području opštine Vlasenica, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo, ubistvima, nezakonitim zatočenjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, kada je izvršen progon bošnjačkog građanstva sa područja opštine Vlasenica”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

On se tereti za zločine počinjene povodom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići tokom kojih je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatočenje u Logor Sušica u Vlasenici.

Nadalje, optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatočenja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Optuženi Milenko Stanić tereti se za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.