Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Semir Halilović

Prva grupa bh. građana evakuisanih iz Gaze sutra bi trebala stići u našu zemlju

semir halilovic
Foto: Federalna.ba

Njihov transport ka BiH ići će preko Kaira i Istanbula za Sarajevo. Posrednik za prijem i transport je Katar

Trideset i šest bh. državljana koji su uspješno evakuisani iz Pojasa Gaze, trenutno se nalaze u hotelu u Kairu, a već sutra bi trebali doći u svoju domovinu, piše Federalna.ba.

Šest osoba, koje su dobile odobrenje, još nisu evakuisane, ali se na tome intenzivno radi, te bi se uskoro trebali pridružiti ostatku bh. građana u Kairu.

Njihov transport ka BiH ići će preko Kaira i Istanbula za Sarajevo. Posrednik za prijem i transport je Katar, a bh. ambasador u ovoj državi, naglašava da trenutno nije realno očekivati da preostalih šest državljana s dozvolom bude u prvoj grupi s ostalih 36 za transport ka sarajevskom aerodromu, jer ih od prijelaza Rafah do Kaira dijeli 12 sati vožnje.

“Katarska vlada ih je posredstvom naše diplomatske molbe ovdje u Dohi, primila u Kairo, obezbijedila im smještaj, obezbijedila im prijem, obezbjeđuje im sada i prijevoz do Sarajeva, i to je tehničko sada pitanje. Oni će iz Kaira preko Istanbula stići u Sarajevo, ja se nadam tokom sutrašnjeg dana. Po spisku koji sam vidio i fotografijama, radi se o 90% žena i djece, i mislim da tu zaista nema, ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem ni pravni ni administrativni da oni uđu u BiH, jer oni imaju dole svoje bliske srodnike“, pojasnio je Semir Halilović, ambasador BiH u Kataru.