“Hirurgija/Kirurgija”

Prva knjiga hirurgije u BiH promovisana večeras u sarajevskoj Vijećnici

FNA_126731

Knjiga je pisana tako da bude moderna, pregledna, da lako upućuje na stvari važne studentima medicinskih fakulteta i specijalizantima hirurgije

Prva knjiga hirurgije u BiH pod nazivom “Hirurgija/Kirurgija” promovisana je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Glavni urednici su profesori doktori sa Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Samir Delibegović, Fuad Pašić i Goran Krdžalić, koji su okupili najbolje hirurge iz Tuzle, Sarajeva, Banje Luke i Mostara i napravili sintetiziranje hirurških znanja na nivou pet državnih medicinskih fakulteta.

Prof. dr. Delibegović je uvjeren da će knjiga s 1.246 stranica biti od velike koristi, prije svega bh. studentima koji su do sada uvijek koristili knjige iz Srbije i iz Hrvatske.

– Rad na knjizi trajao je oko tri godine. Ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele BiH. Ova jedinstvena knjiga obrađuje sve hirurške oblasti i daje savremena saznanja sa stručnim i znanstvenim spoznajama – istakao je Delibegović.

Oni koji će koristiti knjigu imat će na jednom mjestu koncentrisano znanje s puno podataka. U njoj su sakupljena znanja, pored glavnih autora, Ismeta Gavrankapetanovića, Nermira Granova, Mirsada Hodžića, Reufa Karabega, Benjamina Kulovca, Ante Kvesića, Nenada Lalovića, Siniše Maksimovića, Radmila Marića, Ismara Rašića, Nedžada Rustempašića, Milana Simatovića i Nikice Šutala.

Knjiga je pisana tako da bude moderna, pregledna, da lako upućuje na stvari važne studentima medicinskih fakulteta i specijalizantima hirurgije.

– Trudili smo se da damo zadnje informacije jer je hirurgija dinamična disciplina koja se posljednjih desetljeća ubrzano mijenja, evoluira, modenizira, a tehnologija i robotika osnovne su karakteristike tog procesa. Stoga, historiju hirurgije sveli smo na namanju moguću mjeru, a kliničke znake, u svjetlu razvoja slikovnih tehnika sveli smo na najvažnije – poručili su glavni autori na večerašnjoj promociji.

Dodali su i to da se nadaju da će “Hirurgija/Kirurgija” biti dostupna svim studentima i specijalizantima u BiH i da će u godinama koje dolaze biti osavremenjena metodama koje se danas razvijaju.

Nakon promocije u Sarajevu, uslijedit će promocije u Tuzli, Banjoj Luci, Foči i Mostaru.

“Hirurgiju/Kirurgiju” objavljuju Dobra knjiga i Udruženje endoskopskih hirurga BiH.