Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva ministrica Škotske posjetila Memorijalni centar u Potočarima

ministrica_skotske_u_srebrenici

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon posjetila je danas Memorijalni centar u Potočarima, gdje se susrela s majkama Srebrenice i, zajedno sa njima i britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom, u Memorijalnom centru položila vijenac i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Sturgeon je naglasila da je privilegija posjetiti Srebrenicu i iz prve ruke saznati kako su se preživjeli i ožalošćeni članovi porodica žrtava genocida izborili da očuvaju uspomene na svoje voljene. Podsjetila je da je više od 8.000 muškaraca i dječaka izgubilo živote, te smatra jako bitnim da se ono što se desilo u Srebrenici, u jednom od najmračnijih poglavlja u Evropi, nikada ne zaboravi.

– Škotska ima snažne veze sa BiH i željela sam da tokom ove posjete odam počast žrtvama genocida uime stanovnika Škotske, ali i da naučim na koji način možemo iskoristiti sjećanje na ono što se desilo u Srebrenici kako bi se suprotstavili netoleranciji i mržnji bilo gdje na svijetu. U svijetu u kome su, na žalost, sukobi još uvijek jako prisutni, nikada ne smijemo zaboraviti na lekcije iz prošlosti dok pokušavamo graditi mirniju i tolerantniju budućnost – kazala je ona.

Na poziv Majki Srebrenice, prva ministrica Škotske posjetila je BiH ovog vikenda kako bi saznala više o posljedicama genocida u Srebrenici.

Prošle godine, prva ministrica je prisustvovala pomenu koji je britanska humanitarna organizacija “Remembering Srebrenica” organizovala u Edinburgu kako bi obilježila 20. godišnjicu od genocida.

Nakon razgovora sa Majkama Srebrenice, prihvatila je njihov poziv da, uime škotskog odbora organizacije “Remembering Srebrenica”, posjeti Bosnu i Hercegovinu. U njenoj pratnji je velečasna Lorna Hood, bivša moderatorica Škotske crkve, te predsjedavajući i osnivač humanitarne organizacije “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.