Emina Dizdarević

Prva nagrada “Srđan Aleksić” za novinarku BIRN-a BiH

Drugu nagradu u kategoriji nominovanih od strane novinara osvojili su Hilma Unkić i Ajdin Kamber sa portala Diskriminacija.ba, a treću nagradu Alema Kazazić sa Federalne TV (FTV)

Emina Dizdarević, novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dobitnica je prve novinarske nagrade “Srđan Aleksić”, u kategoriji kandidovanih od strane novinara, za tri teksta o izazovima marginalizovanih grupa u bosanskohercegovačkom društvu. Prvu nagradu za profesionalno izvještavanje u kategoriji nominovanih od strane organizacija civilnog društva osvojila je novinarka Minela Jašar-Opardija sa televizije N1.

“Emina Dizdarević dobila je prvu nagradu, jer je na poseban, analitičan i kreativan način osvijetlila teme kojima su se bavili i mnogi drugi novinari, ali je ona to učinila na drugačiji način i iz drugačijeg ugla. Na komisiju je najjači utisak ostavila njena priča o tome kako su organizatorima Povorke ponosa u Sarajevu postavljene posebne ‘prepreke’ u ostvarivanju prava LGBT osoba na mirne javne proteste”, navodi se u saopćenju.

Drugu nagradu u kategoriji nominovanih od strane novinara osvojili su Hilma Unkić i Ajdin Kamber sa portala Diskriminacija.ba, a treću nagradu Alema Kazazić sa Federalne TV (FTV).

Odlukom četvoročlanog žirija prve nagrade “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje u 2020. u kategoriji nominovanih od strane organizacija civilnog društva, osvojila je novinarka Minela Jašar-Opardija sa televizije N1. Uz prvoplasiranu Opardiju, drugu nagradu osvojila je slobodna novinarka Kristina Ljevak, a Specijalnu plaketu Lidija Pisker sa portala Media.ba.

Dizdarević je novinarka BIRN-a BiH od 2014. godine. Za duže od šest godina na portalu Detektor.ba objavila je više od 1.600 istraživanja, analiza, intervjua, reportaža i vijesti o pravosudnim temama, ratnim zločinima, korupciji i terorizmu.

Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U toku 2019. godine Dizdarević je bila u užem izboru za međunarodnu novinarsku nagradu Fetisov, za serijal tekstova o procesima tranzicijske pravde i prava žrtava ratnih zločina, te njihovih porodica u BiH.

Kao dio tima BIRN-a BiH, dobitnica je Specijalne nagrade European Press Prize za 2020. godinu zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”, za dugogodišnje profesionalno i kontinuirano izvještavanje o najosjetljivijim pitanjima.

Denis Džidić, direktor BIRN BiH, prošle godine je primio specijalnu plaketu novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za dugogodišnje profesionalno i kontinuirano izvještavanje BIRN-a BiH o najosjetljivijim pitanjima.

Dizdarević je dobitnica prve nagrade “Srđan Aleksić” za tri teksta objavljena u proteklih 12 mjeseci.

Prvi tekst se bavi pravima LGBT osoba u BiH. Svojim istraživanjem Dizdarević je upozorila na sistemske nedostatke koji tjeraju ove građane da radi prava na okupljanje plaćaju mnogo veću cijenu od drugih građana Sarajeva.

U drugom nagrađenom tekstu, Dizdarević se bavi problemom online radikalizacije kroz primjer 23-godišnjaka, sistemskim problemima online sadržaja koji dovodi do radikalizacije. Ovo je tema o kojoj se malo posvećuje pažnje, ali je iznimno važna za postkonfliktno društvo u BiH.

Treća nagrađena priča ukazuje na probleme koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala u suđenjima. Žrtve godinama čekaju pravdu, a Dizdarević upozorava koliko će razne mjere usporiti procesuiranje najsloženijih predmeta.

Nagrađene tekstove pročitajte na: Povorka ponosa zbog dodatnih zahtjeva za osiguranje u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale proteste, Vlasti bez odgovora na problem online radikalizacije, Suđenja za ratne zločine s velikim brojem optuženih neće se moći voditi do kraja pandemije

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva. Ovogodišnju dodjelu nagrada organizovali su Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders, a svečana dodjela bit će upriličena u proljeće naredne godine.