Čubrilović: Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe

cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da je Haški tribunal, prvostepenom presudom Ratku Mladiću, “nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu RS-a, čime je još jednom očigledno pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan“.

-Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije – naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi.

Dodao je da “bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija RS-a i zagarantovana prava srpskog narod u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena“.

-Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopšte bilo cilj njegovog osnivanja – ustvrdio je Čubrilović.