Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva žena imenovana za komandanta NATO štaba u Sarajevu

BiH

Giselle M. Wilz

U NATO štabu u Kampu Butmir u Sarajevu danas je upriličena ceremonija primopredaje komande dužnosti sa brigadnog generala Christopher J. Pettyja na novog komandanta brigadnog generala Giselle M. Wilz.

Novoimenovani brigadni general Wilz iz Sjeverne Daktote u Sjedinjenim Američkim Državama, istakla je kako je počašćena prilikom da bude na čelu NATO štaba u Sarajevu te je obećala dalji kontinuitet predanosti NATO-a građanima BiH.

“Razgovarala sam sa mnogima ovdje i jedno je očigledno – ovdje je složeno okruženje sa stalnim izazovima. Već sam primijetila vašu volju za uspjehom i odlučnost u reformi sigurnosnog sektora”, naglasila je Wilz.

Kazala je kako se raduje novim izazovima u budućnosti u nastojanju da obezbijedi sigurnost i prosperitet svim građanima BiH.

“Sa nestrpljenjem očekujem zadatke. Vjerujem da će ovo biti veliko iskustvo za mene”, kazala je.

Odlazeći brigadni general Christopher Petty zahvalio se svima sa kojima je blisko sarađivao proteklih godinu dana. Govoreći o tome, kazao je kako novoimenovana generalna posjeduje znanje, obučenost i iskustvo potrebno za poboljšanje rada NATO-a.

“Koliko kod se radujem što odlazim svojoj porodici, ovo je za mene ipak tužan dan jer odlazim. Zaista sam uživao sa prijateljima koje sam stekao i zauvijek ću biti bogatiji jer sam upoznao ovu prekrasnu zemlju. Naravno da sam se napio i vode na Baščaršiji i da mi je suđeno da se vratim”, našalio se Petty.

Da je današnja primopredaja dužnosti svojevrsni primjer predanosti NATO-a BiH i ostvarivanju pozitivnih promjena, istakao je zapovjednik združenih snaga NATO-a u Europi, američki admiral Mark Ferguson.

“Protekla godina bila je uspješna. Pohvalio bih generala Pettya i njegov mandat ocijenio bih uspješnim”, istakao je poželivši novoimenovanoj brigadirski Wilz sreću u daljem radu.

Današnjoj svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti u NATO-štabu Sarajevo prisustvovali su članovi vojnog i vjerskog kora u BiH, međunarodni dužnosnici iz političkog života iz BiH među kojima i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen E. Cormack, ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, šef Misije OESC-a u BiH Jonathan Moore i drugi.