BiH

kanton sarajevo

Prvačići sjeli u školske klupe: Veselili su se i uz distancu i maske (FOTO)

01/09/2020

Imali smo i sreću da je lijepo vrijeme i da to organiziramo u dvorištu škole. Tako da u svim ovim okolnostima mogu reći da sam radostan što danas primamo novu generaciju prvačića, kazao je direktor JU OŠ “Safvet-beg Bašagić“ Namir Ibrahimović

Nastava u novoj 2020/2021. školskoj godini u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo počela je danas, dok će u ostalim kantonima nastava početi 7. septembra, odnosno 8. u Zeničko-dobojskom kantonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlukom resornih ministarstava, prijem za učenike prvih razreda organiziran je sa jasno definisanim epidemiološkim mjerama, a reporterska ekipa AA zabilježila je kadrove takvog veselog prijema u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić“ u Sarajevu.

Ministarstva obrazovanja su u saradnji sa zdravstvenim stručnjacima napravila plan da se povratak djece u školske klupe desi bezbjedno i da se ljudi i na taj način navikavaju na život sa prijetnjom koronavorusa.

Direktor JU OŠ “Safvet-beg Bašagić“ Namir Ibrahimović kazao je kako je u tu školu upisano ukupno 75 prvačića i kako su razvrstani u tri odjeljenja, kojima su danas organizirani odvojeni prijemi u skladu sa mjerama i preporukama nadležnih institucija.

“Imali smo i sreću da je lijepo vrijeme i da to organiziramo u dvorištu škole. Tako da u svim ovim okolnostima mogu reći da sam radostan što danas primamo novu generaciju prvačića“, kazao je Ibrahimović.

Dodao je da je, ipak, sretan što je, bez obzira na sve epidemiološke uvijete i način završetka prošle godine, osigurano da djeca krenu u ovu školsku godinu.

“S druge strane, malo sam nesretan što to nije uobičajeno, što nije mnogo veselije. Djeca sjede odvojena jedna od drugih, nose maske na licima, ali moramo, naravno, biti svjesni da nam je zdravlje najvažnije, kako djece, tako i svih nas nastavnika, roditelja i ukućana s kojima oni žive”, kazao je Ibrahimović.

Ističući kako je ta osnovna škola organizirala današnje prijeme prvačića u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, Ibrahimović je kazao da ostaje da se vidi kako će se proces nastave odvijati kada krenu u škole i djeca do petog razreda, s obzirom da ona starija će pohađati online nastavu.

“Zamislili smo da djeca ulaze i izlaze iz škole u grupama, da imamo sve potrebno za dezinfekciju i mjerenje temperature. U učionice će moći stati do 15 učenika kako bi se poštivale mjere distance. Odjeljenja će imati svoje učionice i neće se sretati s drugim odjeljenjima na hodniku. Pred kabinetima su sredstva za dezinfekciju, a odlasci u toalet i slično će biti pojedinačnog tipa. Radnici će raditi na čišćenju prostora, dezinfekciji i provjetravanju“, pojasnio je Ibrahimović.

On je na kraju kazao da ova situacija iziskuje veliku odgovornost svih, uključujući i same učitelje, kao i roditelje, od kojih se očekuje da dođu tačno u predviđeno vrijeme da dovedu i odvedu djecu iz škole te da prijave bilo kakve simptome kod djece. Ibrahimović je također poželio sretan početak školske godine svim prvačićima i učenicima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.