Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradsko vijeće

Prvačićima u Ljubuškom po 200 KM, otvara se i Sigurna kuća za žrtve nasilja

ljubuski gradsko vijece
FOTO: Fena

Također, usvojen je i Prijedlog Zaključka o usvajanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Budžeta Grada Ljubuškog za 2023. godinu

Na sjednici Gradskog vijeća Ljubuški u petak je jednoglasno usvojena odluka o dodjeli finansijske podrške polaznicima prvih razreda Osnovne škole s prebivalištem na području Grada Ljubuškog za školsku 2024./2025. godinu u iznosu od 200 KM.

Potpora će biti isplaćena do kraja mjeseca avgusta, a pravo na nju imaju svi polaznici prvih razreda osnovnih škola na području Grada Ljubuškog, bez obzira bili oni polaznici prvih razreda osnovnih škola na području Ljubuškog ili van, saopćeno je iz Grada Ljubuškog.

“Uz one mjere koje smo dosad imali, četvrtu godinu zaredom Grad Ljubuški skupa s JP ‘Parkovi’ kupuje bilježnice i osnovni školski pribor za sve učenike osnovnih škola, a ZHK im već nekoliko godina osigurava udžbenike da bi roditelji imali što manje troškove. Nastavno na tu odluku i dobru praksu koja se pokazala kao lijep primjer uz dosta pozitivne reakcije roditelja, mi smo ove godine odlučili osigurati našim prvačićima s prebivalištem na području Grada Ljubuškom po 200 KM podrške, neovisno od toga pohađaju li škole na području Ljubuškog ili negdje drugdje, na račun roditelja za opremanje pred polazak u prvi razred”, kazao je u izjavi za medije o novoj potpori u okviru demografskih mjera gradonačelnik Vedran Markotić podsjetivši kako ZHK i Grad Ljubuški već četiri godine u potpunosti finansiraju prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola kako bi se roditeljima finansijski olakšalo školovanje djece.

Na dnevnom redu današnje sjednice našao se i Prijedlog Rješenja o davanju prethodne saglasnosti na Odluku o osnivanju podružnice Javne ustanove Centra za socijalni rad Ljubuški – Sigurna kuća s ciljem zaštite žrtava nasilja. Kako je navedeno u obrazloženju, u Bosni i Hercegovini postoji osam sigurnih kuća, odnosno skloništa za žrtve nasilja, ali nijedno na području ZHK.

Također, usvojen je i Prijedlog Zaključka o usvajanju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Budžeta Grada Ljubuškog za 2023. godinu u iznosu od 20.511.428 KM.