Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najave meteorologa

Prve prognoze za jesen, zimu i ostatak ljeta: “Stiže novi toplotni val, padavine tek u novembru”

Zagreb: Vlasnica vodom osvježava svog ljubimca
28.06.2020., Zagreb - Zagreb je poceo zahvacati toplotni val, sto utjece i na pse koji puno cesce moraju piti vodu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Meteorolog Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu prema kojoj se očekuje da će august biti topao i sunčan, a slično bi moglo biti i na jesen, a čak i na zimu

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno oblačno vrijeme, na jugu malo do umjereno oblačno i sunčano, dok je tokom dana, s povećanjem oblačnosti, mjestimično moguća kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom. Jutro će biti pretežno vedro i sježe, uz temperaturu vazduha od 12 do 19 stepeni.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 28 do 34, u višim predjelima 23 stepena Celzijusova. Puhat će slab do umjeren vjetar, sjevernog smjera.

Prognoza za naredna tri dana

U srijedu nas očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna temperatura od 28 do 34 stepena.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost najavljeno je i za četvrtak. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura od 29 do 34, an jugu do 37 stepena.

I za petak je prognozirano sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura od 31 do 37 stepeni.

Prognoza za naredne dvije sedmice

Iako će temperature biti u porastu, ipak neće postojati velika opasnost od toplotnog talasa koji može uticati na zdravlje stanovništva.

Kako navode, uslovi za pojavu lokalnih pljuskova postojaće na početku sedmice. Od sredine sedmice uslovi će izostati, prevladavaće sunčano i stabilno vrijeme.

Očekivane minimalne jutarnje temperature vazduha variraće od 13 do 19 stepeni Celzijusa u Bosni, na jugu Hercegovine do 24 stepena. Najviše očekivanje dnevne temperature biće između 28 i 33 stepena, na jugu do 36 stepeni.

Hrvatski meteorolog najavio novi toplotni val

Meteorolog Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu prema kojoj se očekuje da će august biti topao i sunčan, a slično bi moglo biti i na jesen, a čak i na zimu. Za HRT je istaknuo kako će povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka biti tek u novembru.

Nakon skoro pa ekstremno toplog jula, i prognoze za august daju prilično veliku vjerovatnost za njegovu iznadprosječno visoku srednju mjesečnu temperaturu zraka.

Pritom će vjerovatno najtoplije biti u ovoj, prvoj sedmici augusta, tokom kojeg nam se valja prilagoditi novom toplinskom valu koji može utjecati na zdravlje, i to ponegdje već od četvrtka.

U drugoj i četvrtoj augustovskoj sedmici povećava se vjerovatnost za nestabilnije i manje vruće dane, gdjekad i “samo” tople, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne, a ponovno znatnije pozitivno odstupanje od višegodišnjih srednjih vrijednosti vjerovatnije u trećoj sedmici augusta.

Kiše tek u novembru

Sudeći prema dugoročnijim prognozama – manjak padavina vjerovatno ćemo imati i u prvim jesenskim mjesecima, a povećana vjerovatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka je tek u novembru.