Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Stoltenberg

Prvi čovjek NATO-a: U BiH i Kosovu postoji šansa za tenzije

jens stoltenberg nato
FOTO: Pixsell
Jens Stoltenberg

Stoltenberg je također potvrdio da će sljedeće sedmice 31 ambasador Stalnog vijeća NATO-a posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pružili snažnu potporu teritorijalnom integritetu naše zemlje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u petak u Briselu da NATO smatra da je sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka te da na Kosovu i Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg je to izjavio u sjedištu NATO-a na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem tokom koje je ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tijekom prošle godine na sjeveru Kosova zbog čega je NATO pojačao prisustvo za dodatnih 1.000 vojnika.

Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

Zapaljiva retorika

– Poruka je da se sve strane trebaju suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo surađivali s Europskom unijom, i u BiH, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali također podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU jedini je način da se pronađe trajno rešenje, izjavio je generalni tajnik NATO-a.

Do novih tenzija na sjeveru Kosova došlo je u septembru prošle godine kada je paravojna skupina naoružanih Srba napala kosovsku policiju a tijekom napada poginuo je jedan policajaca tre tri napadača, a više napadača je ranjeno. Nakon tog napada NATO je pojačao svoju nazočnost u tom dijelu zemlje slanjem dodatnih trupa.

Stoltenberg je također potvrdio da će sljedeće sedmice 31 ambasador Stalnog vijeća NATO-a posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pružili snažnu potporu teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Prema njegovim riječima, izaslanstvo NATO-a tijekom ovog posjeta poručit će da svi politički čelnici moraju raditi na očuvanju jedinstva jer je to “ključno za stabilnost BiH i regije“.

Crna Gora na strani BiH

Tokom konferencije za novinstvo premijer Crne Gore Milojko Spajić je naglasio kako je u crnogorskom nacionalnom interesu da zapadni Balkan bude miran i stabilan.

– U našem dubokom nacionalnom interesu je da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu BiH je od najveće važnosti za Crnu Goru, istaknuo je Spajić.

Također Stoltenberg je zahvalio Crnoj Gori na njenom doprinosu kroz NATO-ov Sveobuhvatni paket pomoći (CAP) te je pozvao saveznike da nastave pojačavati potporu Ukrajini u ovom kritičnom trenutku.

Stoltenberg je istaknuo da Crna Gora ima ključnu ulogu za stabilnosti na zapadnom Balkanu te je pozdravio njezinu posvećenost reformama, kao i put Crne Gore ka euroatlantskim integracijama.