Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senad Mašović

Prvi čovjek Oružanih snaga BiH: Nakon ruske agresije neutralnost nije opcija

Banja Luka: Konferencija uoči početka vježbe „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“
10.05.2021., Centar za borbenu obuku OS BiH Manjaca, Banjaluka (BiH) – Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podzic, nacelnik Zajednickog staba Oruzanih snaga BiH generalpukovnik Senad Masovic, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilic i sef ODC-a Ambasade SAD u BiH major Maid Taib Grozdanic obratili su se predstavnicima medija povodom pocetka vjezbe „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“, u Centru za borbenu obuku Oruzanih snaga BiH na Manjaci. Takticki dio vjezbe medijima je prezentirao komandant Komande za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, kao direktor vjezbe „Brzi odgovor 21“. Vjezba u kojoj ce ucestvovati oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 americkih vojnika odrzavati ce se na vojnim poligonima OS BiH Manjaca i Glamoc te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. svibnja do 02. lipnja 2021. godine. Sifet Podzic je rekao da niko od politicara, pa ni Milorad Dodik, nije ni na koji nacin osporio odrzavanje ove vojne vjezbe.rrPhoto: Dejan Rakita/PIXSELL

U intervjuu koji su u utorak objavile banjalučke Nezavisne novine general-pukovnik Mašović je kazao kako je ruska agresija na Ukrajinu postavila najveće moguće izazove za cijelu Evropu, pa tako i za BiH

Vojna neutralnost nakon ruske agresije na Ukrajinu postala je neodrživa pa zemlje poput Bosne i Hercegovine moraju ubrzati svoj put ka članstvu u NATO-u jer je to jedini put koji im može jamčiti sigurnost, ocijenio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general Senad Mašović.

U intervjuu koji su u utorak objavile banjalučke Nezavisne novine general-pukovnik Mašović je kazao kako je ruska agresija na Ukrajinu postavila najveće moguće izazove za cijelu Evropu, pa tako i za BiH, prenosi Hina.

“Ni jedna situacija nije brže ujedinila NATO i EU od rata u Ukrajini. Sada kada je budućnost Europe izravno ugrožena, međunarodna zajednica je naučila da treba veoma brzo i adekvatno reagirati te biti spremna daleko jače odgovoriti na sve izazove s kojima se suočava suvremeni svijet”, kazao je Mašović.

Odgovorio na ruske prijetnje

Nakon agresije na Ukrajinu ruski je ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov poslao niz prijetećih poruka, upozoravajući da bi se države poput BiH mogle suočiti sa sličnim posljedicama ako odluče tražiti članstvo u NATO-u.

“Ako (BiH) odluči biti članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnji, reagirat ćemo”, kazao je Kalabuhov u martu u televizijskom intervjuu, a naknadno je sugerirao kao Moskva već ima razrađene planove protiv svih drugih država-članica NATO-a u regiji, uključujući Hrvatsku.

General Mašović je sada poručio da prijetnje kakve je izrekao ruski ambasador ne bi trebale pokolebati opredjeljenje BiH za članstvo u NATO-u, što je definirano Zakonom o obrani te vanjskopolitičkom strategijom te zemlje, čiju provedbu pokušavaju opstruirati dužnosnici iz reda bosanskih Srba i godinama su činili sve kako bi usporili odobravanje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Poziv za pridruživanje MAP-u BiH je od NATO-a dobila još 2010. godine, no on je upravo zbog opstrukcija iz Republike Srpske na snagu stupio tek 2019. godine.

O Dodikovim izjavama

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako nikada neće dopustiti ulazak zemlje u NATO, odnosno inzistirat će na tome da BiH na tom planu u svemu prati “politiku neutralnosti” koju vodi Srbija.

“Uvažavam opredjeljenje država, ali danas je neutralnost imaginarni pojam i po mnogočemu je neutralnost najskuplji i najnesigurniji oblik za sigurnost jedne države”, kazao je general Mašović.

Pojasnio je kako je, s obzirom na minimalna izdvajanja siromašnih država poput BiH za odbranu, integracija s NATO-om jedini način da se dobije pristup značajnijim i većim obrambenim resursima. Kroz tu integraciju i s malim ulaganjima dobiti za državu su enormne, kako u vojnom tako i u političkom i svakom drugom području.

“Put BiH ka NATO-u je i Zakonom o obrani BiH jasno definiran. Mi u Oružanim snagama BiH u potpunosti smo posvećeni implementaciji svih NATO-ovih normi i standarda i ono što nas posebno hrabri jest da imamo potporu svojih strateških partnera”, kazao je Mašović.