Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra prvi dan Kurban bajrama: Bajram namaz u 6:47

bajram namaz (6)

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u petak, 1. septembra, je prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

– Obzirom da se kurban bajram klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Sarajeva taj namaz će se klanjati u 6 sati i 47 minuta. U Kancelariji reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje s početkom u 9.30 sati, dok će tradicionalni bajramski prijem za zvanice biti upriličen istog dana u haremu Careve džamije s početkom u 17.30 sati – navodi MINA.

Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu da bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega.

Kurban bajram traje četiri dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje tri dana.