Prvi dolasci izbjeglica u BiH početkom jeseni

izbjeglice
Foto: EPA/SANDOR UJVARI HUNGARY OUT

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam rekao je Srni da se prvi dolasci izbjeglica iz Sirije u BiH mogu očekivati početkom jeseni, nakon što Mađarska onemogući dalji ulazak u tu državu.

“Naše pretpostavke su bile da će doći do skretanja ruta tih migranata. Logično je očekivati da bi ta ruta jednim dijelom mogla krenuti prema BiH”, rekao je Nizam.

Prema njegovim riječima, urađena je analiza koja je dostavljena Savjetu ministara BiH i Udarnoj grupi za borbu protiv terorizma koji su dali instrukcije svakoj agenciji i instituciji šta treba da uradi, a nosilac aktivnosti biće Služba za poslove sa strancima BiH.

“Nastojaćemo da to bude humani prihvat, a prioritet će biti bezbjednosni aspekt na čemu ćemo insistirati. To će biti izazov na koji će se dobro odgovoriti i neće biti problema u vezi sa bezbjednošću BiH i njenih građana”, precizirao je Nizam.

On je napomenuo da u svim državama migranti prelaze na ilegalnim prelazima, a ne na legalnim.

“Naša procjena je da će to biti na teritoriji Bijeljine i Zvornika. Banja Koviljača u Srbiji je najbliža tim opštinama i to područje je najbliža tačka kretanja prema Hrvatskoj, koja je čalnica EU”, kaže Nizam.

On je pojasnio da Imigracioni centar u Sarajevu sa kapacitetom od 120 lica služi za redovne aktivnosti i da nije namijenjen za masovni priliv, te da je trenutno smješteno 11 lica kojim se utvrđuje indentitet, od kojih je pet afroazijskog porijekla.