Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ADIS POŠKO

Prvi kadet iz BiH uspješno završio Vojnu akademiju “West Point”

adis posko (1)

Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. “West Point” je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine – kazao je Tramp

Adis Poško prvi je kadet iz BiH koji je uspješno završio prestižnu Vojnu akademiju „West Point“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, 13. juna 2020. godine, na paradnom terenu “West Pointa”, u američkoj saveznoj državi Njujork, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za generaciju 2020. godine, kojoj pripada i Poško.

Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump).

Adis Poško

Adis Poško

– Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. “West Point” je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine – kazao je Tramp.

Poško (prvi slijeva) s kolegama

Prema ugovoru sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju “West Point”.

Zajedno sa kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovoj klasi, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Prva vojna akademija osnovana je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama.