Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi kontejneri za prikupljanje elektronskog i elektroničkog otpada

koldzo44434
Nedžad Koldžo

U okviru realizacije projekta “Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo” kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u saradnji sa firmom “ZEOS” eko-sistem d.o.o, u dvorištu Centra “Vladimir Nazor” postavljen je kontejner namijenjen za prikupljanje elektronskog i elektroničkog (EE) otpada.

Promociji prvih kontejnera za prikupljanje EE otpada na području Općine Novo Sarajevo prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima, zatim predstavnici firme ZEOS d.o.o, COOR-a, te učenici i nastavnici osnovnih novosarajevskih škola učesnica u projektu, saopćeno je iz Press službe općine.

U obraćanju, načelnik je istakao kako je Općina Novo Sarajevo prepoznala važnost projekta s obzirom na to da se radi o prvim kontejnerima za EE otpad u Kantonu Sarajevo, ali i BiH, podsjećajući da je realizacija projekta u skladu sa općinskim Planom upravljanja otpadom za period 2016.-2021. godina.

Postavljanje kontejnera planira se na još dvije lokacije na području Općine Novo Sarajevo i to u ulici Ložionička te u dvorištu OŠ “Grbavica I”, a cjelokupni odvoz otpada će vršiti firma „ZEOS eko-sistem“ d.o.o., s obzirom na to da ova firma ima dozvolu za prikupljanje i odvoz ovih vrsta otpada od nadležnog Ministarstva okoliša FBiH.

U prostorijama Centra “Vladimir Nazor” potom je upriličena dodjela diploma za najbolje predmete napravljene od električnog i elektroničkog otpada, koje su izradili učenici novosarajevskih osnovnih škola učesnica projekta.

Za najbolji rad proglašen je rad učenika OŠ „Velešićki heroji“, drugo mjesto pripalo je Centru „Vladimir Nazor“, dok treće mjesto dijele osnovne škole „Grbavica I“ i „Grbavica II“. Četvrto mjesto pripalo je OŠ „Čengić Vila I“, a rad učenika OŠ „Malta“ zauzeo je peto mjesto, saopćeno je.