Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Po principu "vuk sit i ovce na broju"

Prvi korak ka ukidanju akciza na gorivo, ali na pojeftinjenje će se još čekati

dom naroda psbih fena

Usvajanje izmjena Zakona o akcizama na Domu naroda PSBiH ne znači da će automatski doći do pojeftinjenja goriva u BiH, jer ovaj zakon mora proći amandmansku fazu, o čemu bi se delegati trebali izjasniti na još jednoj sjednici ovog saziva Doma naroda, koja bi trebala biti održana u augustu

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini u prvom čitanju, koji predviđa ukidanje akcize na naftne derivate na period pola godine uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Međutim, usvajanje ovih izmjena na današnjoj sjednici ne znači da će automatski doći do pojeftinjenja goriva u BiH, jer ovaj zakon mora proći amandmansku fazu, o čemu bi se delegati trebali izjasniti na još jednoj sjednici ovog saziva Doma naroda, koja bi trebala biti održana u augustu.

To bi bila i posljednja sjednica ovog doma u aktuelnom sazivu, pa je još neizvjesno i rano govoriti o tome hoće li ovaj zakon biti u konačnici i usvojen, i hoće li stupiti na snagu.

S obzirom na to da je Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda PSBiH i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet ovog Doma, danas ponovo kritikovala ovaj zakon, jasno je da su izmjene usvojene samo kako bi “vuk ostao sit”, a prividno i “ovce bile na broju”, a sigurno da odluke parlamentaraca diktira i činjenica da su u oktobru opći izbori i da će ih i donositi u skladu s tim i kalkulisati da iznađu rješenje koje bi išlo u prilog politikama njihovih stranaka, a i koje bi donekle zadovoljilo njihove potencijalne birače.

Naime, Majkić je kazala da je “malo kad ovakav zakon dođe u proceduru i da je najbolje bilo ga odbiti i zauvijek završiti s njim”, ali da je njima, parlamentarcima kraj mandata, a da građani očekuju da se za njih nešto učini, pa se zakon nije mogao odbiti.

Majkić je kazala da se ne slaže s tim da Vijeće ministara BiH eventualno produžava primjenu ovog zakona, jer Vijeće ministara nije zakonodavac, a izrazila je i skepticizam u pogledu roka imenovanja nove vlasti nakon oktobarskih izbora, pa je kazala da je ta odredba o rokovima hendikep ovog prijedloga. Ona je ponovo spomenula I to da će ukidanje akciza nanijeti štetu budžetima.

Jasno je da su SNSD i HDZ koji su se već četiri mjeseca protivili ukidanju akciza, te odbili njegovo usvajanje po hitnom postupku, a sada glasali za ovaj zakon , ali uz mogućnost ulaganja amandmana samo “kupili vrijeme”, a tek će se vidjeti sudbina ovog prijedloga u augustu.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH u ime predlagača izmjena ovog zakona, zahvalio se Domu naroda što je podržao izmjene, no podsjetio je da je Predstavnički dom još u martu pokrenuo inicijativu za ukidanje akciza, a u aprilu i usvojio taj prijedlog, a da je ovom domu trebalo 140 dana da prihvate izmjene Zakona.

Magazinović je podsjetio i da su se entitetske vlade očitovale da ukidanje akciza neće oštetiti budžete jer su ti budžeti trenutno u suficitu 300 miliona KM, a pojeftinjenje goriva će olakšati život građanima.

Delegat Zlatko Miletić također je ukazao na to da ukoliko ovaj zakon bude usvojen i u drugom čitanju da će to donijeti olakšice građanima, a naročito poljoprivrednicima. Miletić je naglasio i da bi se naredni saziv Parlamenta BiH morao pozabaviti s tim gdje odlaze milijarde maraka prikupljene od akciza, jer građani nemaju transparentan uvid u to gdje ide njihov novac.