Prvi maj u Tuzli: Mnogi građani ne mogu priuštiti ni pile na ražnju

prvi maj tz3

Prvomajsko slavlje, odnosno protest građana i radnika propalih preduzeća u Tuzli povodom Praznika rada održao se na platou ispred zgrade “Sodaso”, koja je spaljena tokom radničkih protesta u februaru 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestnoj proslavi prisustvovalo je stotinjak građana, koji su, u skladu s mogućnostima Sindikata Solidarnost, organizatora događaja, počašćeni s dva pečena janjeta.

“Ovim činom želimo poručiti našim političarima da i građani ove države vole jesti janjetinu, te da ovaj specijalitet nije isključivo rezerviran za ljude na pozicijama i važnim upravljačkim strukturama. Nismo baš zadovoljni odzivom građana, koji smatraju da kao pojedinci ne mogu ništa učiniti, ali upravo suprotno, kada se pojedinci udruže, svašta je moguće”, izjavio je za AA Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnost.

 

prvi maj tz

Prošli prvomajski praznik sindikalisti su pred zgradu Vlade Tuzlanskog kantona odnijeli janje i hljeb, te poručili premijeru i ministrima da “slobodno omaste brk”.

“Zbog tog poteza Vlada nas je tužila. Prvostepenom presudom smo oslobođeni tužbe, ali su se iz Vlade žalili na presudu, pa je sad u toku drugostepeni postupak”, pojasnio je Kopić, dodajući da će radnici uprkos tužbi ostaviti jedan tanjir mesa i za političare.

Praveći poređenje između ovog praznika nekad i danas, Kopić je naglasio da je razlika “kao nebo i zemlja”, jer danas mnogi građani nemaju sredstava ni da “pile okrenu na ražnju, a kamoli šta drugo”.

prvi maj tz1

“To je nekad bio najvažniji praznik u bivšoj Jugoslaviji, kojem su se ljudi radovali možda i više nego Novoj godini. Tada su vremena bila drugačija i sve fabrike su radile punom parom. Danas radi samo dio bh. društva, dok se ostali pate. Bilo bi zanimljivo da neki ekonomista napiše doktorat o temi ‘Umijeće preživljavanja bez ičega u BiH u protekle dvije decenije’, jer kako objasniti nekome iz inostranstva da ste i dalje živi, a nemate nikakvih prihoda”, naveo je Kopić.