Prvi mart: I Srbija i EU priznaju bosanski jezik, samo RS neće

dane malesevic

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” danas je u zajedničkom saopćenju sa udruženjima povratnika sa područja Srebrenice, zatražila da ovlaštene strane koje mogu uputiti direktnu apelaciju prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zatraže hitno očitovanje po pitanju zaštite prava na službene jezike konstitutivnih naroda, te njihovo imenovanje u skladu sa prihvaćenim standardima tri jezika.

Pozivajući se na ranije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, ali i koje se tiču o priznavanju bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika kao službenih jezika na području cijele zemlje, potrebno je da se konačno donese obavezujuća odluka koja će tretirati pitanje korištenja službenih naziva ova tri jezika, saopćeno je iz Koalicije.

– Pregovori koji polaze od toga da je neko spreman prihvatiti “jezik bošnjačkog naroda” kao termin ukoliko se koristi i termin “jezik srpskog naroda” predstavljaju izraz pogrešne politike, te nedostatka svijesti o kontekstu i pojmu bosanskog jezika. U tom smislu, kao alternativa je jedino prihvatljivo rješenje bi bilo uvođenje termina “maternji jezik” za sve učenike i učenice u RS-u, uz pravo svakog đaka da koristi jezički standard, pismo i naziv jezika, u skladu sa vlastitom slobodom izbora – navodi se u saopćenju.

S tim u vezi, institucije RS-a su dužne osigurati štampu udžbenika na sva tri standarda i oba pisma, smatraju u Koaliciji “Prvi mart”, zatim preduzeti mjere ravnopravne zastupljenosti autora udžbenika iz sve tri etničke skupine, te osigurati ravnopravan položaj tri vjerske i etničke grupe u smislu obrade narodnih običaja, tradicije i kulture u Nastavnom planu i programu, ali i tradicije nacionalnih manjina.

– U Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu postoje eksplicitni dokumenti, a u nekim se ovo pitanje uređuje Ustavom, kojim se potvrđuje naziv bosanskog jezika kao jednog od službenih jezika manjinskih zajednica u ovim zemljama. Naziv je prihvaćen unutar evropskih institucija, od strane Evropske unije, Vijeća Evrope i OSCE-a, te nam trenutno stoji apsurdna situacija u kojoj samo institucije entiteta RS-a ne prihvataju nešto što je priznati standard u regiji, ali i na razini evropskih institucija – navodi se u saopćenju Koalicije “Prvi mart”.

(Fena)