objekat stare hirurgije

Prvi pacijenti u novoj COVID bolnici u Banjoj Luci od 1. decembra (FOTO)

20201014_2_44827576_58883448_Web

Iz UKC RS navode da se očekuje pogoršanje epidemiološke situacije, a da je povećan priliv pacijenata u Kliniku za infektivne bolesti, te da je za jedan dan primljeno 20 novih pacijanata

Sanacija i djelimična adaptacija prostora objekta stare Hirurgije u Banoj Luci biće završena do 15. novembra, a nakon opremanja prvi pacijenti u ovaj objekat mogli bi da budu smješteni početkom decembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz UKC RS navode da se očekuje pogoršanje epidemiološke situacije, a da je povećan priliv pacijenata u Kliniku za infektivne bolesti, te da je za jedan dan primljeno 20 novih pacijanata.

Trenutno je u UKC RS hospitalizovan 71 pacijent, od čega je 40 na nekom od vidova respiratorne podrške.

Vlada RS obezbijedila je novac za radove, a 1.348.931,93 KM bez PDV-a, koštaće sanacija 5.700 metara kvadratnih.

“Po završetku radova u krugu stare Hirurgije će na raspolaganju biti 300 novih kreveta, dvije nove operacione sale i mogućnost priključka 40 respiratora. Svi ovi kapaciteti namijenjeni su za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom”, kažu u UKC RS.

Vlado Đajić, direktor UKC RS, danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, rekao je da se, prateći analize i predviđanja svjetskih stručnjaka očekuje ukrštanje virusa korona i virusa gripa, sve više ljudi u zatvorenom prostoru što može dovesti do velikog broja inficiranih i oboljelih sa teškom kliničkom slikom.

“Zadatak nas jeste da napravimo rezervni položaj gdje ćemo zbrinjavati inficirane i mi ovdje pravimo oko 250 ležajeva bolničkih i u zgradi pored nas smo opremili 100 ležajeva”, rekao je Đajić.

Istakao je da je veliki zadatak da pronađu novac za namještanje ovih objekata, kao i da je potrebno je još oko 700-800 zdravstvenih radnika koje je potrebno povući sa lokacije Paprikovac, što će biti organizacioni izazov.

“U UKC RS svi su radili maksimalno angažovano”, rekao je Đajić i dodao da su imali dobre rezultate u liječenju oboljelih navodeći da je preko 40 posto pacijenata oporavljeno nakon što su bili na respiratoru.

Pozvao je građane da zajedno onemoguće kolaps zdravstvenog sistema tako što će se pridržavati propisanih mjera.

Po okonačanju pandemije ovaj objekat poslužiće kao privremeni objekat za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i Kliniku za dječije bolesti UKC RS kada počne njihova rekonstrukcija na lokaciji Paprikovac.