Prvi put će neke djelatnosti imati granski kolektivni ugovor u TK-u

vlada-tk-sjednica

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i Radna grupa Vlade TK-a za pregovore s predstavnicima sindikata budžetskih korisnika održali su sastanak s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata TK.

Budući da je Opći kolektivni ugovor za FBiH potpisan u februaru, sastanak inicijalnog karaktera sa sindikatima obrazovanja, zdravstva i organa uprave, zdravstva i policije s područja TK održan je kako bi se pronašlo rješenje na obostrano zadovoljstvo kada su u pitanju pregovori o granskim kolektivnim ugovorima.

Prema riječima premijera Gutića bit će pokrenuta inicijativa da se u oblastima u kojima do sada nisu bili zaključeni granski kolektivni ugovori, kao što je npr. Ministarstvo unutrašnjih poslova, otvore razgovori sa sindikatima. Takav je slučaj i u oblasti kulture i oblasti visokog obrazovanja.

Vlada TK će biti potpisnik svih granskih kolektivnih ugovora s reprezentativnim sindikatima s područja TK, rečeno je na današnjem sastanku.

Dogovoreno je da se do kraja mjeseca održi još jedan sastanak na kojem će biti definirani stavovi i Vlade i sindikata nakon čega slijedi usaglašavanje.

U Savezu samostalnih sindikata TK zadovoljni su dogovorenim, saopćeno je iz Vlade TK-a.