Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pacijent iz visokog

Prvi smrtni slučaj zaraženog koronavirusom u Kantonalnoj bolnici Zenica

bolnica zenica (1)

Visočanin je i prvi preminuli u Zeničko-dobojskom kantonu koji se liječio od koronavirusa, jer je kod starca koji je prije mjesec dana preminuo u Tešnju u vlastitom domu prisustvo virusa utvrđeno tek nakon smrti

Sedamdesetjednogodišnji Visočanin, koji se na Covid odjeljenju intenzivne njege Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) liječio od teške upale pluća, prvi je preminuli pacijent od koronavirusa u toj bolnici od početka pandemije – potvrdio je Feni pomoćnik direktora KBZ-a Kasim Spahić.

Visočanin je i prvi preminuli u Zeničko-dobojskom kantonu koji se liječio od koronavirusa, jer je kod starca koji je prije mjesec dana preminuo u Tešnju u vlastitom domu prisustvo virusa utvrđeno tek nakon smrti.

-Pacijent je prije četiri dana kod nas došao sa teškom upalom pluća. Mada mu je prvi test na Covid-19 bio negativan, opserviran je u uslovima intenzivnog liječenja i bio pod stalnim nadzorom anesteziologa. Nakon što je drugi test bio pozitivan, jučer ujutro je prebačen na Odjeljene intenzivne njege za Covid bolesnike, gdje je jutros i preminuo. Preminuli pacijent je također bolovao i od više hroničnih bolesti – ističe Spahić.

Trenutno se pod zdravstvenim nadzorom ljekara KBZ-a nalazi 45 koronavirusom zaraženih pacijenata, od kojih je 15 sa srednje i teškim simptomima, dok je 30 pacijenata sa lakšim simptomima infekcije Covid-19.