Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi zatvorenici u državnom zatvoru do kraja 2016. (FOTO)

BiH

drzavni zatvor (6)

Ministar pravde u BiH Josip Grubeša rekao je danas u Istočnoj Ilidži da bi izgradnja zatvora BiH trebalo da bude okončana u planiranom roku, do kraja augusta naredne godine i istakao da će ovo biti prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati najviše evropske standarde za smještaj osuđenika.

Grubeša je, također, dodao da će prvi zatvorenici  u ovaj zatvor trebali ući do kraja neredne godine.

drzavni zatvor (8)

Grubeša je naglasio da je izgradnja zatvora BiH jedna od značajnih aktivnosti u procesu reforme pravosuđa u BiH, što uključuje i reformu sistema izvršenja krivičnih sankcija, a posebno prilagođavanje domaćeg pravosuđa najboljim svjetskim praksama, što je dio obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

drzavni zatvor (14)

“Ovaj projekat izgradnje zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera iniciran je da bi se izgradila kazneno-popravna ustanova sa visokim stepenom bezbjednosti za 348 zatvorenika, kojima bude izrečena presuda pred Sudom BiH”, rekao je Grubeša tokom prezentacije realizacije projekta izgradnje zatvora BiH u mjestu Naklo u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža.

drzavni zatvor (2)

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglasio je da ovaj zatvor, u širem kontekstu, treba da “bude simbol vladavine prava u BiH i važan element na njenom putu ka EU”.

drzavni zatvor (13)

“Ovaj zatvor će imati važnu ulogu u procesu pomirenja među narodima nakon rata, kao i za stabilizaciju ukupnih prilika u BiH”, rekao je Vigemark, koji je i šef Delegacije EU u BiH.

drzavni zatvor (1)

On je podsjetio na riječi ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog koji je istakao da se stepen civilizacije društva može mjeriti po njegovim zatvorima.

Prema Vigemarkovim riječima, ova ustanova će posjedovati visok stepen bezbjednosti u skladu sa najvišim evropskim standarima i uz puno uvažavanje ljudskih prava zatvorenika, koji će biti osuđeni za najteža krivična djela poput ratnih zločina, organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

drzavni zatvor (3)

“Jednom riječju, unaprijedićemo nivo bezbjednosti za sve građane BiH”, istakao je on.

Direktor Jedinice za realizaciju projekta Zoran Bašić detaljno je predstavio dosadašnji tok izgradnje zatvora, ističući da je urađeno pola posla i da se građevinski radovi odvijaju planiranom dinamikom.

drzavni zatvor (5)

Prema njegovim riječima, izgradnja zatvora BiH finansirana je kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura, BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona evra i Vlada SAD dala je 1,1 milion američkih dolara za obuku zatvorskog osoblja.

On se u ime Ministarstva pravde BiH zahvalio svim kreditorima i donatorima koji podržavaju izgradnju ove ustanove.

drzavni zatvor (7)

Učesnike prezentacije pozdravio je i amabasador Švedske u BiH Frederik Šiler, koji je potvrdio podršku svoje zemlje evropskom putu BiH.

Radovi na izgradnji zatvora povjereni su češko-španskom konzorcijumu “OHL ŽS – Brno i OHL Madrid”.

drzavni zatvor (12)

Kompleks zatvora zauzimaće površinu od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 metara kvadratnih.

drzavni zatvor (9)

Oko 30 odsto radova na izgradnji zatvora trebalo bi da izvode domaće firme kao podizvođači. U ovom zatvoru boraviće samo osuđenici muškarci.

drzavni zatvor (11)

Kako je ranije rečeno u Ministarstvu pravde BiH, znatan dio sredstava biće utrošen na najnovije visokobezbjednosne sisteme jer će u zatvoru BiH kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

drzavni zatvor (10)

Planiran je i poseban blok za agresivne zatvorenike, a po potrebi će se obezbjeđivati sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.