Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NOVA AFERA

Prvo najavili tužbu, a potom poslali ponudu za nabavku računarske opreme

stanivukovic (1)

Kod štampača i tonera se zna ko su trgovci i dovoljno je uzeti tri ponuđača i uporediti cijene

Nova afera trese banjalučku gradsku upravu, jer su iz grada za manje od tri mjeseca prešli sa tužbe na „direktne finansijske sporazume“.

Naime, kako je portal Infoveza objavio, nedavno je gradska uprava najvećeg grada Srpske sprovela, blago rečeno, sumnjivu nabavku računarske opreme, a predstavnik firme „Media market“ d.o.o. iz Banjaluke (lanca trgovina koje se bave prodajom IT opreme) Goran Kos, održao je konferenciju za medije u hotelu Bosna u Banjaluci, na kojoj je detaljnije pojasnio na koji način se, kako je tvrdio, kriminalna javna nabavka sprovela. Suština Kosovog izlaganja ogledala se u tumačenju da je računarska oprema čak nekoliko puta preplaćena.

Iz grada su se tada branili da je strateško opredjeljenje gradske uprave bilo usmjereno na kupovinu kvalitetnije računarske opreme, te da su se morale uzeti u obzir tehničke specifikacija štampača. Iako je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković odmah najavio tužbe, kako protiv Kosa, tako i protiv portala Infoveza, prema informacijama koje su dostupne, još nikakve tužbe nisu podnesene.

Međutim, ono što je naročito interesantno je činjenica da je Grad Banjaluka 30.8.2021. godine, umjesto tužbe, na adresu Media marketa poslao poziv za dostavljanje ponude u direktnoj nabavci u iznosu od 5.128,20 konvertibilnih maraka. U pozivu se navodi da se traže štampači, toneri i plastične kartice za sistem plaćanja kontrole putem SMS-a. Nabavku je potpisao Draško Kutić, šef odsjeka za javne nabavke grada.

Kako Infoveza nezvanično saznaje iz izvora iz gradske uprave, ovo je trebalo da bude samo prvi u nizu direktnih sporazuma koje je trebalo da se sklope sa Media marketom. Razlog što se išlo sa direktnim sporazumom leži u činjenici da za njega nije potrebno raspisivanje javnog poziva, odnosno tendera, jer je tako predviđeno Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Goran Kos je za Infovezu izjavio da ovo tumači kao pokušaj podmićivanja od strane banjalučke gradske uprave i gradonačelnika Draška Stanivukovića. Zauzvrat, kako kaže, on bi trebalo da ćuti na potencijalni kriminal koji se odvija u Banjaluci. Ipak, Kos je juče predao odgovor gradonačelniku i gradskoj upravi.

„Poštovani, šaljemo samo šestocifrene ponude, isključivo unaprijed dogovorene“, napisao je Kos, jer, kako smatra, u Banjaluci se javne nabavke sprovode identično kao i na nivou Republike Srpske i čitave BiH – unaprijed dogovoreno.

„Meni ničiji prljavi novac ne treba, ja nisam političar i nemam nikakav interes osim da ova zemlja funkcioniše po zakonu i da zakon važi isto za sve“, kategoričan je Kos.

Ekonomista Zoran Pavlović za Infovezu pojašnjava da je konkurencija u hardverskom dijelu IT branše toliko prisutna da se može lako ustanoviti gdje se duvaju cijene. Kod štampača i tonera se zna ko su trgovci i dovoljno je uzeti tri ponuđača i uporediti cijene.

„Na raznim nivoima razni ljudi prave lične aranžmane, pa ostaje samo pitanje ko je tačno odgovoran, a to se može utvrditi. Ko god je uzeo pare, a može se reći da je neko u cijeloj priči to uradio, i ako ga neko poslije toga pokriva, to automatski znači da je novac podijeljen“, kazao je Pavlović i dodao da su to najgluplji mogući metodi rada i lda se na to jako užasava.

„Kod nas više niko ne radi na pamet, nego rade na silu“, kratko poručuje Pavlović.

Politikolog Velizar Antić za naš portal ističe da čitava oblast tendera ima mnogo nedostataka i mogućnosti za manipulaciju.

„Oni koji raspisuju tender veoma često koriste “rupe u zakonu” kako bi svojim prijateljima “pomogli” da upravo oni imaju najbolje uslove i budu izabrani za obavljanje određenog posla. Nameštanje tendera postoji na svim nivoima vlasti, od državne, entitetske pa do lokalnog nivoa. Upravo tako smo imali i aferu sa tenderom za računarsku opremu za potrebe gradske administracije u gradu Banjaluka. Prema navodima jedne od oštećenih firmi na ovom tenderu, postojala je velika manipulacija, kako prilikom raspisivanja samog tendera, tako i prilikom nabavke opreme. Na ove navode o zloupotrebama prilikom tendera, gradske vlasti su najavile tužbu protiv ove privatne firme“, objašnjava Antić.

On dodaje da se danas vidi da su gradske vlasti za novi tender slične sadržine (računarska oprema) samo mnogo manjeg novčanog iznosa, poslale poziv za ponudu upravo ovoj privatnoj firmi koja se žalila na prethodni tender i protiv koje su najavili tužbu.

„Radi se o tome da ovakve stvari ne bi smele uopšte da se dešavaju da je ova oblast regulisana bolje. U tom slučaju niti bi imali situaciju da jedna firma dobije tender po mnogo većim cenama od onih koje bi ponudila neka druga firma, niti bi imali situaciju da samo pojedine firme imaju mogućnost da učestvuju na tenderu. U sistemu nameštenih tendera pored toga što imate i jednu ili više oštećenih firmi koje su učestvovale u tenderu, oštećeni su i građani jer se njihov novac preliva u privatne džepove onih koji su u povlašćenom položaju jer imaju “insajdera” u organima koji raspisuju tender“, zaključuje Antić.

Inače, portal Žurnal je već pisao da je do sada, od ukupno 157 ugovora, Stanivuković direktno razdijelio 76, što su građani platili 304.362 KM. One veće vrijednosti spakovao je u „pregovaranja“ – njih ukupno sedam vrijednih 1.019.415 KM.

Iako smo poslali upit Gradu Banjaluci u kojem smo tražili da nam pojasne navedene stvari, do trenutka objavljivanja ovog teksta od njih nismo dobili nikakav odgovor.