Prvo radno iskustvo za 449 pripravnika u Kantonu Sarajevo

Biro-za-zaposljavanje111
Foto: Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Listu aplikanata – poslodavaca koji ispunjavaju uvjete za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika svih stručnih sprema prema kojoj će 449 pripravnika bez radnog iskustva imati mogućnosti zapošljavanja i osposobljavanja za samostalan rad u struci. Oni su prije objave Javnog poziva, objavljenog krajem 2015. godine, bili evidentirani na listama nezaposlenih.

Za tu namjenu izdvojeno je 2.768.718 KM, a među 449 pripravnika njih 338 ima VSS i VŠS i 111 SSS i KV stručnu spremu.

Služba za zapošljavanje KS potpisat će s poslodavcima, koji su obuhvaćeni Programom sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, ugovor o radu s osobama iz ciljne skupine, te izvršiti njihovu prijavu na penzijsko i invalidsko, te zdravstveno osiguranje, mjesečno (12 mjeseci za VSS i VŠS i 6 mjeseci za SSS i KV stručnu spremu), refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600 KM za VSS i VŠS, te 500 KM za SSS i KV stručnu spremu po novouposlenoj osobi za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih doprinosa.

– Iznimno od prethodnog stava, pripravnici medicinske struke VSS i VŠS po ovom programu zapošljavaju se na period od šest mjeseci i uz ista prava kao i drugi pripravnici – navodi se.

Poslodavci koji prijem pripravnika vrše u skladu sa Zakonom o državnim službenicima odnosno putem Agencije za državnu službu nisu mogli učestvovati u tom programu kao ni poslodavci koji nemaju prijavljenih uposlenika na PIO/MIO.

Među kriterijima pristiglih aplikacija u okviru vrednovanja vrste djelatnosti poslodavaca, najviše bodova su nosile proizvodne i turističke djelatnosti. Također prednost su imali poslodavci koji su upošljavali suficitarna zanimanja na tržištu rada.

Poslodavci koji su ranije bili uključeni u takve programe a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima (nisu primili radnike ili ne vraćaju redovno anuitete), nisu mogli učestvovati u tom programu.

Poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja po bilo kojem programu u prethodne tri godine, a nisu zadržali bar 60 posto sufinansiranih osoba u radnom odnosu po okončanju perioda sufinansiranja, takođet nisu učestvovali u tom programu (ovaj kriterij se nije odnosio na javne ustanove i državne institucije koje posluju preko trezora).

– Lista poslodavaca koji su ispunili uvjete za učešće u tom programu bit će objavljena na web stranici Službe za zapošljavanje KS – saopćila je Press služba KS.