Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stranačka priča

Puca li PDP? Trivić ljuta na Borenovića, Stanivuković tvrdi da neće s Dodikom

BiH: Jelena Trivić slavila pobjedu nad Dodikom
02.10.2022., Banja Luka - Jelena Trivic slavila pobjedu nad Dodikom nakon odrzanih Opcih izbora u Bosni i Hercegovini. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Trivić je navela kako je Borenović zaključak o podršci gradonačelniku Drašku Stanivukoviću protumačio netačno

Predsjedništvo PDP-a u Banjaluci na višesatnoj sjednici razmatra političku situaciju nakon izbora, ali i u stranci. Iako je javnost očekivala da predsjedništvo ove stranke postupi poput SDS-a i podnese ostavke, to se nije dogodilo.

Jelena Trivić, kandidatkinja opozicije za predsjednicu Republike Srpske. PDP je danas donio niz zaključaka, a nakon njihove objave reagovala je Jelena Trivić koja je istakla kako je “veoma iznenađen i razočaran činjenicom da predsjednik PDP-a Branislav Borenović nije precizno i vjerodostojno objavio javnosti Zaključke predsjedništva stranke”.

Trivić je navela kako je Borenović zaključak o podršci gradonačelniku Drašku Stanivukoviću protumačio netačno, “izostavljajući veoma važnu jedinicu koju je usvojilo Predsjedništvo, a koja glasi: PDP podržava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivuković na osnovu politika koje je promovisao tokom kampanje 2020. godine i na osnovu onih političara koje je tada pobijedio”.

“Želim da istaknem da ne podržavam nijednu simbiozu sa Režimom, jer je to samo još jedan naziv za približavanje Režimu, koji je politički kurs koji jasno odbacujem… Da bi nastavila borbu protiv korumpiranog režima, opozicija mora imati potpuno jasne, čvrste i principijelne stavove koji obavezuju sve. Da budemo potpuno precizni: Svaka saradnja, simbioza, bilo šta slično, sa Režim za mene je koalicija sa onima koji su uništili Republiku Srpsku, a 2. novembra pokrali izbornu volju naroda na najpodmukliji način”, poručila je Trivić.

Zaključci

Višesatnu sjednicu Predsjedništva PDP-a u Banjaluci lider PDP nazvao konstruktivnom i otvorenom.

Donijeli su zaključke:

-Predsjedništvo PDP ne prihvata rezultate za predsjednika RS, zbog izborne krađe od oko 70 012 kontaminiranih glasačkih listića;

-Predsjedništvo PDP podržava daljnje aktivnosti da se pravno osporava rezultat za predsjednika RS, ako treba ići i do Strazbura;

-Predsjedništvo PDP pokreće aktivnosti za redovne unutarstranačke izbore.

Stanivuković tvrdi da nije postao Dodikov čovjek

Prvi čovjek Banjaluke Draško Stanivuković odbacio je sve glasnije kritike da je postao Dodikov čovjek kazavši za N1 da će sa svakim sarađivati ako je to za dobrobit građana i Banjaluke, ali da on nije promijenio lično mišljenje o predsjedniku SNSD-a.

Na pitanje da li vidi sebe u vlasti s SNSD-om, Stanivuković je između ostalog rekao:

“Ne vidim. Radim suviše ozbiljan posao da bih mogao da odgovorim na svaku špekulaciju koja se pojavi. Šta ću ja tamo, šta meni treba od Dodika, šta će mi vlast, meni ne treba ni ovo”, rekao je Stanivuković za N1.

Borenović objasnio zašto nije podnio ostavku

“Na redovnom izbornom saboru biraće se novi predsjednik PDP, jer ja po Statutu nemam više pravo da se kandidujem”, kazao je Branislav Borenović.

Ističe da je on takav statut inicirao 2019. godine. Ponosan je što je PDP iznjedrio mlade nove ljude političara.

Podržavaju i borbu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, “koji vodi pravednu, veliku borbu, za grad bez korupcije”.

No, je li PDP zadovoljan rezultatom?

“Oni su na nivou od prije četiri godine”, odgovara Borenović.

Istakao je rezultate Trivić, Stanivukovića, ali i lični.

“Otvoreno smo razgovarali. Ne može se završiti za par sati. Izborna pravila su takva da onaj ko krade i manipuliše ostvaruje rezultat. Moja najveća pobjeda su nova lica u stranci. Našli smo snage pobijediti neke političke sujete. Ja sam najspremniji za sabor partije”, kazao je Borenović.

Na pitanje da li PDP odlaganjem sređivanja stanja u stranci doprinosi inflaciji opozicije, kaže:

“Niste me shvatili, to je paralelan proces. Ne možete ići u unutarstranačke izbore, a da ne reformiste opštinske organizacije. U PDP ima bisera da mogu da preuzmu stranku i u narednom četverogodišnjem periodu da ostvaruju rezultate, nadam se koji će biti bolji od ovih”.

Zatim su iz Predsjedništva PDP odgovorili da ne prihvataju rezultate za predsjednika Republike Srpske.

“Jer su ti izbori dokazano obilovali brojnim neregularnostima, malverzacijama, prevarama i sistemski organizovanim krađama, čime je narušen integritet izbora i zakonitost izbornog procesa”, rekao je Borenović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Borenović je rekao da je kontrolnim brojanjem glasova utvrđeno, na bazi onoga što se dobilo od posmatrača, budući da CIK nije objavio izvještaj, da je bilo 70.012 kontaminiranih, upropaštenih i nestalih glasačkih listića.

“To je, razlika između kontrolisanog i ukupno zaduženog izbornog materijala, 9.326 glasačkih listića, 9.380 glasačkih listića sa obilježenim dva ili više kandidata, 7.695 neiskorištenih glasačkih listića nedostaje odnosno 28 vreća, 4.608 glasova je obuhvaćeno na izvodima iz Centralnih biračkih spiskova koji nedostaju sa 13 biračkih mjesta, 9.443 osobe su glasale uz obrazac PDL ‘pomoć drugog lica.“ Sve zajedno, radi se o 40.453 glasa, a sa ostalim nevažećim listićima taj broj je 70.012 glasačkih listića za predsjednika RS koji su ili nestali ili pogrešno evidentirani ili su zloupotrebljeni”, rekao je Borenović.

Predsjedništvo PDP-a podržava sve dalje aktivnosti da se pravno osporava rezultat za predsjednika Republike Srpske prema svim relevantnim pravosudnim instancama.

“Pa ako treba ići i do Strazbura. Očekujemo i insistiramo da se domaće pravosuđe odredi istražnim radnjama, adekvatnim pravnim aktima i ispita sve izborne neregularnosti, krađe i prevare koje su na posljednjim izborima bile brutalne”, naveo je Borenović.

Borenović je rekao da Predsjedništvo PDP-a pokreće aktivnosti za organizaciju redovnog Sabora stranke.

“To je interesovalo javnost, ali nije jasno zašto, budući da je ovo redovna unutarstranačka aktivnost koja se planira u skladu sa Statutom, obzirom da smo ušli u završnu godinu četvorogodišnjeg mandata trenutnog rukovodstva. Posljednji Sabor smo imali 2019. godine kada je na moj prijedlog ograničeno da predsjednik može obavljati tu dužnost dva uzastopna mandata. Izabran sam 2015. godine i moj drugi mandat ističe u narednoj godini. To je bila vjerovatno atipična, ali i dalje vjerujem potpuno ispravna odluka”, istakao je Borenović i dodao da je formirana radna grupa za organizaciju Sabora.

Predsjedništvo PDP je donijelo i zaključak da podržava djelovanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u skladu sa onim politikama i načelima na osnovu kojih je dobio podršku 2020. godine na izborima za gradonačelnika Banjaluke, sa namjerom da Banjaluka bude moderan, razvijen i snažan grad.

“Na onovu tih načela, gradonačelnik treba da vodi jednu pravednu borbu za grad u kojem neće biti korupcije, kriminala i u kojem se dobro živi”, poručio je Borenović.