Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puharić: Opća bolnica je pitanje kvalitetnijeg života građana

Opca bolnica Abdulah Nakas

Kantonalni odbor (KO) Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Sarajevo protivi se pripajanju Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), što bi dovelo do zatvaranja ove bolnice, i smatra da Grad i Kanton Sarajevo (KS) ne smiju ostati bez bolničke ustanove sekundarne zdravstvene zaštite.

Sekretar KO SDPBiH Sarajevo Predrag Puharić naglasio je da KO SDPBiH podržava procese i reformu zdravstvenog sistema. Međutim, dodao je, vidljivo je da je Vlada Federacije BiH (FBiH) preduzela neke netransparentne radnje bez socijalnog dijaloga i konsultacija s ostalim političkim i nevladinim subjektima.

– To u demokratskom i pluralističkom društvu ne bi trebao biti slučaj – istakao je.

Kako je rekao, KO SDPBiH zahtijeva od Vlade FBiH potpuno transparentno vođenje reforme te uključivanje stručne javnosti i građana u taj proces koji mora biti u skladu s Uredbom Vlade FBiH o pravilima za sudjelovanje zainteresirane javnosti u postupku pripreme federalnih pravnih propisa i drugih akata.

KO SDPBiH smatra, istakao je Puharić na današnjoj pres-koneferenciji u Sarajevu, da bi prioritet Federalne vlade trebao biti rješavanje finansiranja Kliničkog centra u Sarajevu, tako da većinu tih troškova ne snosi KS.

Naglasio je da pitanje Opće bolnice nije tema za političke poene već pitanje kvalitetnijeg života građana, ne samo KS, već i FBiH.

Predsjednica Foruma žena KO SDPBiH Sarajevo Fatima Skok-Hadžović smatra da bi ukidanje bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, gdje je od ratnih sukoba u BiH do danas rođeno preko 2.500 beba, i gdje zbrinuto i spašeno stotine ranjenih civila i boraca, bio zločin prema tim ljudima, kao i prema građanima Sarajeva.

Uposlenicima Opće bolnice poručila je da imaju podršku Foruma žena KO SDPBiH, koji će se zajedno s građanima Sarajeva istrajno boriti za opstanak ove ustanove, za koju je rekla da je “jedan od simbola ovog grada.”

Članica predsjedništva KO SDPBiH Sarajevo Mirjana Deak pozvala je vladajuću koaliciju i njene partnere da se dogovore oko racionalizacije organizacije i ujedinjenja zdravstvene zaštite u Mostaru.

Građanima je poručila da SDPBiH čvrsto stoji uz njihove zahtjeve za očuvanje Opće bolnice, kako organizaciono, tako i teritorijalno, “jer njeno postojanje podrazumijeva sve atribute zaštite zdravlja stanovnika KS”.

Podsjetila je da su svi objekti i pogoni napravljeni sredstvima građana KS te da bez njihovog pristanka, izabrani predstavnici u skupštinama, parlamentima i vladama ne bi smjeli preduzimati aktivnosti na gašenju bilo kakvih, a naročito ne ovako važnih objekata.