Pukla “tikva”: SNSD optužio HDZ da trguje popisom zbog kladionica

IMG_20160530_112725

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja je zakazana na zahtjev SNSD-a je prekinuta nakon što je i prije početka rasprave o popisu usvojen zaključak da se zatraži informacija Vijeća ministara BiH u vezi sa Odlukom o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Vijeće ministara BiH zaduženo je da informaciju o ovoj tematici dostavi u roku od 10 dana.

SNSD je sjednicu zatražio jer je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, bez suglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka na osnovu koje bi oko 190.000 spornih popisnica bile tretirane kao rezidentni stanovnici.

SNSD je optužio HDZ BiH da stoji iza odluke o popisu. Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je kako je HDZ podržao ovu odluku zbog zakona o igrama na sreću u Federaciji koji je iznenada povučen.

-Dogovor je bio da se ide u izmjene zakona i da se odluka pomjeri za poslije izbora. Odjednom je stigla naredba da se ovako uradi. Ne treba bit naivan, iza toga stoji HDZ BiH jer je njihov direktor Agencije za statistiku BiH, a sigurno je to vezano za Zakon o igrama na sreću koji treba biti donesen u Federaciji BiH, kazala je Majkić.

Ona je mišljenja kako Zastupnički dom može tražiti od Vijeću ministara da povuče odluku o objavljivanju rezultata popisa.

Zastupnici iz RS-a poručili su da preglasavanje nije dobra stvar i da javnost i politika RS-a ne odobravaju ovakav vid objave popisa. Savki dalji potez mogao bi dovesti do ozbiljnih posljedica, poručili su iz RS-a.

Zastupnici iz Federacije, odnosno većina njih koji se nalaze u vladajućoj koaliciji, nisu se uopće složili sa tim da se sjednica i održi.

Nakon što su zastupnici iz SNSD-a optužili HDZ BiH za političku trgovinu u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je kako ne zna o kakvoj trgovini je riječ te da ni ona, a ni Dragan Čović nisu znali kada će biti donesena odluka o objavi rezultata popisa.

-Prva ja, a ni predsjednik HDZ-a BiH nismo znali kada je direktor Agencije za statistiku BiH donio odluku. To je tvrdnja nekih i niko nije znao za moment kada je Jukić donio odluku, ponovila je Krišto i nakon toga potvrdila kako je direktor Jukić član HDZ-a BiH.

I Jukić je reagirao nakon sjednice rekavši da nije prekršio zakon.

-Odluka o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa iz 2013. godine u potpunosti je zasnovana u skladu sa Zakonima o statistici i popisu stanovništva BiH, naveo je Jukić i dodao da Agencija za statistiku mora biti nezavisna od politike.

On je odbio sve optužbe da mu je neko naredio šta bi trebalo da radi, te je naveo da je postupio kako mu je zakon nalagao.