Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podijeljena stranka

“Pukla tikva” u tuzlanskom SDP-u: “Neka nas isključe, mi pregovaramo sa SDA”

bijedic imamovic

“Sa onim ko može, ko ima mogućnost da s nama napravi vlast mi ćemo to u ovoj današnjoj matematici kako postoji, ima 16 ruku da bi smo se mi tu mogli priključiti i napraviti stabilnu vlast u TK”, kaže Enver Bijedić

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla donio je odluku o ulasku u vlast sa SDA. Neformalni koalicioni razgovori su već počeli.

Takvu odluku ne podržava većina u Klubu SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona koja, bez obzira na izborni rezultat, ne želi prekršiti odluku Glavnog odbora o zabrani koaliranja sa SDA.

Nakon, kako kažu, izrežiranih izbora prvo za predsjednika SDP-a, pa potom novi Glavni odbor na Kongresu, većina u Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla se odlučila suprostaviti vrhu stranke, javlja Federalna.ba.

Donijeli su odluku o ulasku u vlast sa SDA u Tuzlanskom kantonu.

Blok stranaka koje predvodi SDA ima 16 zastupnika, devet SDA, tri DF-a i po dva SBB-a i SBiH.

“Sa onim ko može, ko ima mogućnost da s nama napravi vlast mi ćemo to u ovoj današnjoj matematici kako postoji, ima 16 ruku da bi smo se mi tu mogli priključiti i napraviti stabilnu vlast u TK”, kaže Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzla.

Ovakvu odluku podržavaju samo tri skupštinska zastupnika u Klubu SDP-a, ostalih sedam, koje kontroliše predsjednik Kluba Dževad Hadžić i gradonačelnik Tuzla Jasmin Imamović se protive koaliciji sa SDA jer ne žele, kako kažu, prekršiti raniju odluku Glavnog odbora o zabrani koaliranja sa SDA.

Hadžić je odbio da komentariše odluku Kantonalnog odbora, a Imamović je ponovio da se protivi koaliranju sa nacionalnim strankama.

“Kao gradonačelnik Tuzle, evo sada član Glavnog odbora SDP BiH sam izrazito protiv koalicije SDP-a na bilo kojem nivou sa SDA i odnosno sa PDA”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i član Glavnog odbora SDP BiH.

Većina u Kantonalnom odboru SDP-a koja je već započela neformalne koalicione razgovore sa SDA o formiranju vlasti ne boji se isključenja i tvrde da se njihova odluka neće mijenjati.

“Na njima je da li treba takve neke mjere preduzimati prema najboljoj, najuspješnijoj, najbrojnijoj organizaciji. Naravno, sada je loptica na drugoj strani”, poručio je Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzla.

“Isključiti Kantonalnu organizaciju, najjaču onu koja je osvojila trećinu glasova u cijeloj državi za SDP, onu koja je jedina napravila progres, onu koja je jedina osvojila većinu u vijeću. Stvarno se postavlja pitanje o kakvoj bi partiji mi govorili. Stvarno se postavlja pitanje šta to ostaje”, smatra Edin Delić, načelnik Općine Lukavac (SDP BiH).

S tri zastupnika SDP-a, SDA može bez problema formirati skupštinsku većinu i novu Vladu.

“Kada je u pitanju odluka SDP-a, u smislu odluke njihovog Kantonalnog odbora da krenu u pregovore sa SDA, mi smo do samog početka insistirali odnosno govorili da je SDP za nas poželjan partner ne samo na kantonalnom nivou”, rekao je Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Nezvanično saznajemo da će tri člana rukovodstva Skupštine pripasti SDP-u, DF-u i SBB-u. A pozicija kantonalnog premijera živiničkoj SDA.