Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dopisnik al Jazeere

Puljić: Milanović opet ne zna šta će od sebe, pa se sjetio BiH. Rusija je najzaslužnija za pomak BiH

puljić milanović plenković
Foto: Pixsell/YouTube

Milanovićevu izjavu komentarisao je Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona

Izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je početak pregovora BiH s EU nazvao jednim od najvećih vanjskopolitičkih uspjeha Vlade, izazvala je reakciju predsjednika te države Zorana Milanovića.

On je kazao da je vrhunac Plenkovićevog dodvoravanja briselskim birokratama. Dodao je da se proteklih godina uporno zalagao za dodjelu statusa kandidata i početak pregovora o članstvu s BiH, a od Vlade Hrvatske da se hrvatskom narodu u BiH osiguraju sva prava koja mora imati kao konstitutivan i jednakopravan narod BiH.

Milanovićeve kritike za Plenkovića

– Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji jer do danas nije promijenjeno izborno zakonodavstvo. Štaviše, u pregovore se ulazi s jasnom namjerom evropske birokratije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tokom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi – naveo je.

Kritikujući Plenkovića, Milanović je rekao da bi početak pregovora bio uspjeh za Plenkovića, ali da je to za hrvatski narod u BiH “popločan put u politički pakao”.

– Umjesto da je barem jednom, kada je mogao i morao, iskoristio pravo glasa koje Hrvatska ima kao punopravna članica EU i zaštitio interes hrvatskog naroda u BiH i nacionalni interes Hrvatske, Plenković sada u cunamiju predizborne samohvale predstavlja kao svoj uspjeh čak i tešku i neizvjesnu sudbinu hrvatskog naroda u BiH – kazao je on.

Puljićeva reakcija

Milanovićevu izjavu komentarisao je Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona.

-Zoran Milanović opet ne zna što će od sebe, pa se sjetio BiH i Hrvata i Plenkovića naravno i EU. Nažalost mnogo ljudi, opet je nešto javno izjavio samo da bi bio protiv razuma. Ne postoji drugi razlog. Nema drugog objašnjenja. Osim ako mu prijatelj Dodik nije nešto zatražio.

Koliko je to mržnja među političarima i među ljudima da govore da je Rusija najzaslužnija za pomak BiH prema EU. SAD i EU godinama upozoravaju na Rusiju i njen utjecaj, pa se nije bilo ni za milimetar ništa pomaklo. Sad jeste. Nije Rusija usvajala zakona u BiH, zar ne – poručio je Puljić.