Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezolucija o Srebrenici

Puljić: Opet Željka Cvijanović poslala nešto u UN, s potpisom Stevandića

ivica puljic zeljka cvijanovic

Ivica Puljić se osvrnuuo i na ono što se događalo prije 32 godine 22. maja – tada je vodio i uređivao Dnevnik na BiHTV u opkoljenom Sarajevu

Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas glasa o rezoluciji o grenocidu u Srebrenici, a šta se dešava u New Yorku uoči sjednice, pomno prati Ivica Puljić, ugledni novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

“Opet Željka Cvijanović poslala nešto u UN, ali samo kao uvod u pismo Skupštine RS-a s potpisom Stevandića. Kažu da svi lažu osim njih i nekako stidljivo najavljuju procese kojima bi se mirnim putem mogli ukinuti nekakvi sporazumi i malo raskomadati BiH uz samo-određenje. No Pasaran!”, naveo je Puljić.

Potom je dodao da Opća skupština UN-a, u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu počinje zasjedanje na kojem svijet treba odlučiti je li u Srebrenici 1995. počinjen genocid. Sve možete pratiti na Aljazeeri Balkans uz gostovanja sudionika iz New Yorka. Prijenos povijesti uživo!, poručio je Puljić.

On se osvrnuo i na ono što se događalo prije 32 godine 22. maja.

“Zanimljiv mi je ovaj dan. Prije 32 godine sam 22. maja vodio i uređivao Dnevnik na BiHTV u opkoljenom Sarajevu kada je moja zemlja – BiH, zajedno s Hrvatskom i Slovenijom postala čanica UN-a. Danas sam pred zgradom UN-a, a Slovenija i Hrvatska su kosponzori rezolucije o genocidu”, istakao je Puljić.

Osvrnuo se i na istupe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je također u New Yorku:

“Vučić kaže da će za njega sutra (danas, op. pr) biti najteži dan u političkom smislu.

“Videću sutra hoću li moći da se suprotstavim najvećima, najmoćnijima, najbezobzirnijima, najbahatijima … Srbiju ne mogu da uplaše”, citirao ga je Puljić, a onda dodao: “Srbiju jedino on može uplašiti svojim prijetećim, a patetičnim porukama kao da je cijeli svijet protiv srpskog naroda. Sve je vrlo jednostavno – nemojte negirati genocid i nemojte veličati ratne zločince. To je civilizacijski minimum. I nećete imati problema”.