Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pumpadžije uhvaćene u švercu “do grla”: “Zaboravili” platiti porez od 13 miliona KM

gorivo

Vlasnici benzinskih pumpi na području Bijeljine, Brčkog i Zvornika utajili su oko 13 miliona maraka poreza, jer su izbjegavali da plaćaju akcizu, piše bloger i novinar Slobodan Vasković.

To je utvrdila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a trenutno je u toku žalbeni postupak. Pumpadžije, preko advokata Miloša Stevanovića, vrše pritisak na UIO da odustane od naplate utajenih sredstava, što se, prema Vaskovićevim izvorima iz te institucije, neće desiti.

U suprotnom, oni bi bili odgovorni, jer je 13 miliona KM ukradeno od države, a oteto od građana, naplatom akciza.

Prema Vaskovićevim saznanjima, vlasnici benzinskih pumpi su naveli da su dio naftnih derivata prodavali “stranim licima”, ali o tome nemaju evidenciju, što je, drugim riječima, šverc; Evidentiran je i manjak na zalihama, što je, opet, šverc, a treći dio utaje odnosi se na navodno nenaplaćivanje akcize na gorivo prodano građanima susjednih zemalja.

Najveći dio naftnih derivata prošvercovan je u Srbiju, pa bi organi te države trebalo uskoro da otpočnu istragu u vezi sa ovim.

Sva odbrana pumpadžija, uhvaćenih u švercu “do grla”, svodi se na njihovo tumačenje zakona i tvrdnje da su to “mogli da rade”, što je tragikomično, jer je zakon isti za sve; Pa i za njih.

Neki od vlasnika benzinskih pumpi imaju zaštitnike u vlasti, primarno u ministru finansija RS Zoranu Tegeltiji: To se prije svega odnosi na vlasnike firmi “Nešković” (Bijeljina), koja je utajila oko pola miliona maraka, potom “Keso-promet” (Zvornik), koji je utajio oko 150 hiljada KM; dok je “Agrovoće” imalo utaju od 2,7 miliona KM, a “Braća Lazić” od, čak 4 miliona maraka.

Među švercerskim milionerima su i “Hercegovina Oil” sa utajom od 1,5 miliona, “4. april” koji je bogatiji za 1,3 miliona, kao i “BP petrol”, gdje su utajili 1,7 miliona KM.

Svi oni djeluju na potezu Brčko-Bijeljina-Zvornik-Bratunac.

Advokat koji ih zastupa, Miloš Stevanović je obećao da će “završiti posao”, a zauzvrat je honorisan sa cca 400.000 KM. Stevanović za sebe tvrdi da je blizak vlasti, ali i pojedinim zvaničnicima OHR-a, tvrdi Vasković.

UIO BiH: Postupanja suprotna zakonu

UIO je vršila pojačane kontrole prometa nafte i naftnih derivata na cijelom području Bosne i Hercegovine, uključujući i pomenuta područja, počevši od januara 2017. godine, kaže se u reakciji UIO BiH.

Odluka da se uđe, prvo u informativne kontrole, a onda u potpune kontrole kod onih obveznika gdje su uočena određena postupanja suprotno zakonskim propisima, donesena je nakon urađene analize o količinama uvezenog lož ulja u BiH u prethodnom periodu.

Kontrolama su bili obuhvaćeni svi poreski obveznici koji se bave uvozom nafte i naftnih derivata, kao i jedini proizvođač istih u BiH. U tom smislu inspetori UIO uradili su preko 600 kontrola na terenu i te kontrole su ukupno trajale godinu dana.

Osnovni razlog je činjenica da smo u kontrolama išli od uvoznika i proizvođača, preko daljih distributera, pa sve do krajnjih kupaca lož ulja.

Podsjećam, prema Zakonu o akcizama na lož ulje se plaća akciza, a pravo na povrat akcize plaćene na lož ulje postoji samo u slučajevima krajnjeg korištenja lož ulja u smislu zagrijavanja prostorija i staklenika. Pored toga, na lož ulje se obračunava i ne plaća putarina.

Nakon okončanih kontrola, naknadno utvrđena obaveza koja je poreskim obveznicima utvrđena u kontrolama u ukupnom iznosu je veća od 13 miliona KM. To se uglavnom odnosilo na naknadno utvrđenu obavezu kod onih obveznika kod kojih je utvrđen manjak u odnosu na podatke evidentirane u dokumentaciji, zatim na pogrešno iskazivanje prodaje lož ulja, te prodaju lož ulja stranim licima van Bosne i Hercegovine.

Za većinu obveznika gdje je naknadno utvrđena obaveza po osnovu indirektnih poreza u toku su upravni postupci u UIO, što znači da obveznici u toku trajanja upravnog postupka mogu koristiti pravne lijekove ako smatraju da im nisu pravilno obračunate obaveze u postupku kontrola.

U skladu sa Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja, teret dokazivanja je na samom poreskom obvezniku.

Tek po okončanju upravnih postupaka u UIO i kada se stekne zakonski osnov za javno objavljivanje dužnika, UIO će moći objaviti imena onih obveznika koji nisu platili obavezu utvrđenu u kontrolama u zakonski predviđenim rokovima, kaže se u reakciji koju je poslao Ratko Kovačević.