Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak

Puna podrška Evropske unije Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH

agencija-za-lijekove-bih (1)

Bilo kakva inicijativa za stvaranje paralelnih sistema će vjerovatno dovesti do nestašice lijekova i povećanja troškova, kao i do smanjenja kvaliteta lijekova

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Jurgis Vilčinskas posjetio je danas Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) i održao sastanak sa direktorom Aleksandrom Zolakom. Vilčinskas je izrazio punu podršku EU-a radu ALMBiH kao nezavisnog tijela koje osigurava siguran, funkcionalan i jedinstven sistem regulacije lijekova i medicinskih sredstava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Vilčinskas je napomenuo da je uspostavljanje ALMBiH i usvajanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira u skladu sa pravnom stečevinom EU predstavljalo jednu od iznimno uspješnih reformi u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja. Podrivanje ove institucije ne samo da bi udaljilo Bosnu i Hercegovinu od napretka na evropskom putu, već i ugrozilo pravnu sigurnost i jedinstveni ekonomski prostor u BiH. Također bi ugrozilo sposobnost zdravstvenih ustanova da održe postojeće nivoe zdravstvenih usluga za svoje pacijente.

„Pacijenti zaslužuju najbolje“, naglasio je Vilčinskas.

„Bilo kakva inicijativa za stvaranje paralelnih sistema će vjerovatno dovesti do nestašice lijekova i povećanja troškova, kao i do smanjenja kvaliteta lijekova.“

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini također je pozitivno ocijenio ulogu ALMBiH tokom pandemije u osiguravanju tržišnih dozvola i uvozu vakcina. Napomenuo je da, s obzirom da pandemija još uvijek traje, poremećaj u radu ALMBiH dodatno bi naštetio interesima građana BiH i privrednih subjekata.