Delegacija EU u BiH

Rad Instituta za nestale osobe važan za stabilnu budućnost

deelgacija eu (1)

U obraćanju novinarima predsjedavajući Kolegija direktora INO-a Mujo Hadžiomerović je kazao kako su na sastanku Dorodnovu upoznali sa dosadašnjim rezultatima rada Instituta i problemima s kojima se suočavaju

Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Ekatarina Dorodnova je nakon sastanka sa članovima Kolegija direktora izrazila podršku radu Instituta za nestale osobe (INO), važnom za stabilnu budućnost zemlje, i njihovom nediskriminatornom načinu potrage i identifikacije nestalih osoba.

Sastanku, koji je održan iza zatvorenih vrata u prostorijama INO-a, prvobitno je trebao prisustvovati šef Delegacije EU Johann Sattler, ali on nije bio u prilici doći na sastanak s obzirom da sinoć nije mogao sletjeti avion kojim je putovao.

U obraćanju novinarima predsjedavajući Kolegija direktora INO-a Mujo Hadžiomerović je kazao kako su na sastanku Dorodnovu upoznali sa dosadašnjim rezultatima rada Instituta i problemima s kojima se suočavaju.

“Tražili smo potporu političku od EU, u smislu da INO ostane do kraja da obavi svoj zadatak bez problema”, rekao je Hadžiomerović.

On je naveo kako je prije nekoliko mjeseci u Narodnoj skupštini Republike Srpske, među institucijama za koje se tražilo da se preduzmu nadležnosti, bio i INO, te podsjetio da Institut nediskriminatorno traga za nestalim osobama, neovisno o njihovoj nacionalnosti.

Hadžiomerović je kazao kako postoje pokušaji političkog prepucavanja i prema INO-u i da “na ovaj način – ako je to neovisna državna institucija – izbjegli bi i takvu mogućnost”.

“Mi od Evropske komisije tražimo tu političku pomoć, da vidimo da se razvijemo u onom dijelu da to izađe na državni nivo – zavod sudske medicine koji bi preuzeo ulogu ICMP-a, jer oni nam trenutno rade DNK analizu”, rekao je on, dodavši da će doći trenutak kada će se Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) povući iz BiH.

Također je naveo da je Dorodnova iskazala potporu za sve što je INO već uradio, kao i za budući rad, odnosno potragu za još 7.628 nestalih osoba.

“Ima još mnogo posla da se uradi i u svakom slučaju politička podrška EU-a za Institut je još uvijek neophodna i potrebna da bi taj posao uspješno priveli kraju”, zaključio je Hadžiomerović.

Zamjenica Dorodnova je istaknula koliko je bitan i dragocjen rad INO-a kako bi porodice pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, što će im donijeti smiraj, ali i na nekom međunarodnom nivou.

Ona je podsjetila da se u Ukrajini vodi rat u kojem stradaju i nestaju osobe, te da INO može podijeliti svoje iskustvo sa zemljama zahvaćenim ratom.

“U ime EU izražavam punu podršku INO-u, pogotovo nediskriminatornom načinu kojim pristupa potrazi i identifikaciji nestalih osoba”, kazala je ona, dodavši da je EU u potpunosti predana da podrži rad i Instituta i ICMP-a.

Dorodnova je rekla da je EU rasporedila tri miliona eura za ICMP za trenutni projekt u BiH i da su planirana još tri miliona eura za budući projekt. Također, milion i po eura je namijenjeno regionalnom projektu.

Navela je i da EU podržava uspostavljanje laboratorije za DNK analizu na državnom nivou koja će preuzeti glavne aktivnosti koje se provode u ovoj oblasti, te je raspoređeno 150.000 eura za nabavku opreme i tekućih sredstava.

“Donošenje prava žrtvama, priznavanje patnje i stradanja na svim stranama, priznavanja svih zločina koji su se desili na svim stranama jesu put za bolje sutra koje će biti izgrađeno na empatiji i međusobnom razumijevanju”, kazala je ona, dodavši da je rad INO-a i ICMP-a izuzetno važan, ne samo za prošlost nego i za izgradnju stabilne i mirne budućnosti.