Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radeljaš, Hadžić i drugi se izjasnili da nisu krivi (FOTO)

BiH

radeljas (1)

Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić koji se terete za više krivičnih djela u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas su se izjasnili da nisu krivi.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo Radelješa tereti za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja te pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Jasminu Horo tereti za krivična djela zloupotrebe položaja i pranja novca, a Kapetanovića, Čauševića i Hadžića za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Optuženi se, prema optužnici koja je potvrđena krajem decembra prošle godine, terete da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta optuženom Radeljašu. Potom, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Damir Hadžić optužen je da je iz budžeta Općine Novi Grad nezakonito omugućio isplatu više od milion KM Esedu Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340 KM.

Počinjenjem ovih krivičnih djela budžet Općine Novi Grad oštećen je za gotovo milion KM.

Od pet optuženih, Radeljaš je u pritvoru, a ostali se brane sa slobode.