BiH

tužio bih

Radenko Marinović traži od BiH 50.000 KM odštete

22/07/2020

Marinović je oslobođen optužbi za ubistvo i udaranje Nihada Bašića u ratu na području Prijedora. Njemu se sudilo zajedno sa Darkom Mrđom i Zoranom Babićem.

Radenko Marinović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u Prijedoru, tužio je Bosnu i Hercegovinu radi naknade nematerijalne i materijalne štete u iznosu od 50.000 KM.

Siniša Dakić, Marinovićev pravni zastupnik kazao je da iznos od 25. 000 KM Marinović traži za naknadu nematerijalne štete zbog neosnovanog hašenja, pritvaranja, mjera zabrane i suđenja, te posljedica koje je vođenje procesa  ostavilo na njega, javlja BIRN.

Dakić je nadlasio da isti iznos od 25. 000 KM Marinović traži jer mu je u periodu dok je trajao postupak bilo onemoguđeno da radi posao džudo trenera u dva kluba i sudije u Džudo Savezu Republike Srpske.

Fahreta Delić, iz pravobranilaštava BiH prigovarala je na visinu naknade štete.

“Država može da poduzima mjere nužne za pravilno i zakonito vođenje postupka. U službi vladavine prava takve mjere ne predstavljaju niti odmazdu niti nezakonite mjere”, kazala je Delić.

Marinović je oslobođen optužbi za ubistvo i udaranje Nihada Bašića u ratu na području Prijedora. Njemu se sudilo zajedno sa Darkom Mrđom i Zoranom Babićem.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine Mrđi i Babiću je objedinilo kaznu za ubistava i druga nečovječna djela počinjena nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora sa presudama koje su im ranije izrečene – te je Mrđa osuđen na 20 godina, a Babić na 35 godina zatvora.

Dakić je predložio saslušanje Marinovića, te četiri svjedoka i dva vještaka tokom upravnog postupka, a novo ročište zakazano je 10. decembar.

Komentari

Autor: BIRN

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.