Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radionica o imunizaciji: Roditelji nemaju razloga za strah od vakcinacije

radionica bl

Epidemije morbila u regionu dovele su do većeg broja vakcinisane djece, a roditelji nemaju razloga za strah od vakcinacije, poručeno je danas sa radionice o imunizaciji koju je organizovao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uz podršku resornog ministarstva, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Broj vakcinisane djece u RS protiv morbila je u martu više nego udvostručen, u martu prošle godine je bilo oko 2.000 vakcinisane djece, a u istom mjesece ove godine vakcinisano je blizu 5.000 djece”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

On je istakao da je nažalost moralo doći do oboljevanja i smrtnih ishoda da bi ljudi shvatili koliki rizik nanose zdravlju svog djeteta, ali i druge nevakcinisane djece. Trenutno u RS je 15 oboljelih od morbila.

“Cilj je razbiti strah kod roditelja, jer djeca nemaju straha, nego roditelji koji iz svojih bojazni i brige naprave greške koje mogu imati ozbiljne posljedice”, istakao je Bogdanić i podsjetio da je vakcinacija zakonska obaveza.

Miodrag Marjanović, direktor instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da je jedan smrtni slučaj koji se može spriječiti velika tragedija.

“Svi roditelji u RS i BiH treba da budu mirni i bez brige, kod nas se daju vakcine koje se daju u Evropskoj uniji i svaka serija vakcina je prošla rigorozne kontrole, što u inostranstvu što u našim laboratorijama”, rekao je on.

Dodao je da će se nastaviti kontrola i proširenje vakcina kada su u pitanju zarazne bolesti koje je moguće spriječiti da ne dolazi do smrtnih slučajeva kao u Srbiji.

“Imamo zanemariv procenat neželjenih dejstava vakcina, ali to nema ni malo podloge da bi antivakcinalni lobiji mogli o tome da pričaju negativno”, rekao je Marjanović.

Pierre Van Damme, s katedre za infektivne bolesti i vakcinologiju Univerziteta u Antverpenu, istakao je da je normalno da roditelji žele najbolje za svoju djecu, ali da i stručnjaci u ovoj oblasti žele najbolje djeci.

“Ako pogledamo pogledamo podatke o zaraznim bolestima možemo vidjeti koliko je važna vakcinacija, inače ćemo imati veći broj slučajeva zaraznih bolesti i kod djece, ali i kod adolescenata i odraslih”, kazao je Van Damme.

Istakao je da je epidemija morbila i drugih zaraznih bolesti osim u regiji evidentna i u Evropi, a cilj je spriječiti pojavu takvih bolesti.

“Vakcine su bezbjedne i najbolje što roditelji mogu da urade za svoju djecu jeste da ih vakcinišu i na taj način zaštite, ali mi moramo da odgovorimo na zabrinutost roditelja i to na način da edukujemo zdravstvene radnike da iskomuniciraju na pravi način sa roditeljima”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, u Belgiji manje od jedan posto roditelja odbija da vakciniše svoju djecu.

Srđan Janković, imunolog s Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, rekao je da je ključno da pedijatri što bolje vladaju ovom materijom. Kazao je da je od epidemije malih boginja zabilježeno 13 smrtnih slučajeva.

“Jedan smrtni slučaj od nečega što je sprečivo je neprihvatljiv. Situacija se popravlja, povjerenje se vraća, obuhvat raste, ali gorak osjećaj da sve to nije moralo da se dogodi, ostaje”, rekao je on.

Istakao je da bojazan da u manje razvijene zemlje stižu “lošije” vakcine nije opravdana jer sve vakcine prolaze iste kontrole bezbjednosti kod evropskih, a zatim i domaćih agencija.

Institut za javno zdravstvo RS organizuje dvodnevnu edukacija iz oblasti imunizacije za pedijatre, epidemiologe i specijaliste porodične medicine koji obavljaju poslove u vezi sa imunizacijom djece u RS.

Cilj radionice je unapređenje znanja učesnika, koje se odnosi kako na osvježavanje znanja iz osnova vakcinologije, tako i na aktuelna dešavanja u svijetu u vezi sa programima imunizacije i prakse u razvijenim zemljama, nadzor nad neželjenim događajima, globalno tržište vakcina i kretanje bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama.