Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radionica o unapređenju medijskih sadražaja o pravima LGBT zajednice

lgbt

Mediji i organizacije civilnog društva trebali bi da u javnom prostoru više stvaraju atmosferu prihvatanja drugog i drugačijeg, da uče javnost toleranciji, istaknuto je danas na radionici u Banjoj Luci o temi „Saradnja medija i organizacija civilnog društva – Unapređenje kvaliteta medijskih sadržaja o pravima, interesima i potrebama LGBT zajednice u BiH“.

Na ovom skupu, koji je organizovalo Udruženje/udruga BH novinari, rečeno je da je potrebno više edukacije na fakultetima o LGBT i tema o manjinskim grupama u medijskom prostoru.

Predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević je kazala da mediji moraju da budu odgovorniji i da ruše stereotipe.

-Edukacija je bitna, ali najsigurniji način da se o LGBT temama više izvještava je da se oslonimo na sebe. Potrebno je da aktivisti čine koliko mogu i odgovorni novinari da vežu LGBT teme za one o zdravstvu, ekonomiji i obrazovanju. Prvi zadatak je da uvedemo tu temu u medije jer sad je to na nivou incidenta – kazala je ona.

Dugogodišnja novinarka Dragica Vukalo je kazala da mediji treba da stvaraju atmosferu u kojoj je normalno prihvatanje drugog i drugačijeg.

-Svijest javnosti o ovim pitanjima je na nepristojnom nivou. Nikad ne bih radila priču o LGBT zajednici na način da tražim ispovijest te osobe da ne bih ugrozila sigurnost svog sagovornika. Potrebno je da mediji daju više prostora organizacijama koji se bave ljudskim pravima, sociolozima i psiholozima koji bi govorili i zastupali prava manjinskih grupa – kazala je Vukalo.

I Miloš Orlić, student novinarstva, kazao je da se na fakultetima ne govori o LGBT temama u medijima.

-Na fakultetu je loš pristup ovim temama i nedovoljna informiranost. Trebalo bi mijenjati taj pristup za mlađe generacije – kazao je on.

Kristina Ljevak, novinarka i saradnica Sarajevskog otvorenog centra (SOC), naglasila je da je prakticiranje religije najčešći izgovor društva za pomjeranje ili odgađanje LGBT događaja.

-Ima promjena. Promijenila se terminologija u medijima, ali LGBT osobe su i dalje nevidljive. O toj zajednici izvještava se najčešće usputno i tabloidno. Jako je bitno da mediji o LGBT osobama izvještavaju kao o uspješnim osobama u svojoj profesiji a manje iz rodne perspektive – kazala je ona.

Radionica je organizovana uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.