Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska sedmica robotike

Radionica za kakanjske nastavnike – rad sa mBot robotima u nastavi

DSC_4328a
????????????????????????????????????

Tvornica cementa Kakanj već godinama donira informatičku opremu školama na području općine Kakanj

Povodom obilježavanja 40 godina postojanja, Tvornica cementa Kakanj donira 40 mBot robota i prateće tablet i laptop računare osnovnim školama u Kaknju. Radi se o veoma modernom pristupu nastavi informatike uz korištenje mBot robota čija upotreba školarcima pruža cjelokupno rješenje za praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici.

Ovaj edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – nauku, tehnologiju, inžinjering i matematiku). IT stručnjaci iz Tvornice cementa Kakanj tim povodom organiziraju stručno usavršavanje nastavnika za ovaj program robotike koje će se 20.11.2018. godine održati u Tvornici cementa Kakanj u okviru događaja ERW2018 – European Robotics Week (Evropska sedmica robotike).

 

Ovo je jedan od 1000 događaja koji se odvijaju u Evropi tokom ove sedmice posvećene robotici. Nakon završene obuke, školama će se isporučiti roboti. Na ovaj način djeca u osnovnim škola prestaju biti samo konzumenti tehnologije nego postaju njeni kreatori. Na ovaj način počinje STEM revolucija u školovanju i u Kaknju, a kakanjski osnovci imaju priliku da dodatno prošire horizonte i dobiju barem jednake šanse u edukaciji i životu kao i njihovi vršnjaci u razvijenim zapadno–evropskim zemljama.

Tvornica cementa Kakanj već godinama donira informatičku opremu školama na području općine Kakanj i kad god je moguće oprema kompletne informatičke kabinete za moderno i olakšano odvijanje nastave iz ovog predmeta za hiljade učenika. Na ovaj način pomaže razvoj ne samo informatike kao predmeta nego stvara modernu podlogu za učenje i razvoj svih ostalih predmeta koji su danas nezamislivi bez pristupa internetu i informatičke pismenosti.

Kao društveno odgovorna i jedna od najuspješnijih kompanija u BiH, Tvornica cementa Kakanj je maksimalno posvećena poticaju razvoja društvene zajednice i njen je istinski partner. Svake godine TCK izdvaja značajna finansijska sredstva za različite vidove pomoći i podrške općini Kakanj i mjesnim zajednicama u okruženju na polju obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta.