Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška situacija

Radnici Aluminija najavili štrajkove upozorenja

aluminij radnici najavili štrajk upozorenja
aluminij radnici

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog, kako kažu u Aluminiju, visoke cijene električne energije i sirovine

Radnici Aluminija najavili su da će sljedećeg tjedan održati tri jednosatna štrajka upozorenja kako bi još jednom skrenuli pozornost na tešku situaciju u tom poduzeću.

Štrajkovi upozorenja održat će se u srijedu, četvrta i petak, a ako ti štrajkovi ne urode plodom nije isključeno da radnici stupe u generalni štrajk, najavili su iz Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija.

Nakon danas održane sjednice Skupštine Sindikata, sindikalist Pero Bebek izjavio je kako je Aluminij trenutno u najtežoj situaciju od završetka rata.

– Doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje nisu uplaćivani posljednjih devet mjeseci i mi više ne možemo ovjeriti naše zdravstvene knjižice. Što se tiče isplate plaća, mi smo imali sporazum s menadžmentom koji se trenutno ne poštuje – kazao je Bebek.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog, kako kažu u Aluminiju, visoke cijene električne energije i sirovine, a dug Aluminija iznosi 344 milijuna maraka.

Kako su ranije kazali iz uprave poduzeća, trenutno se radi na provedbi naputaka koje je Vlada FBiH uputila Aluminiju d.d. u cilju stabilizacije poslovanja te iznalaženja dugoročnog rješenja za to mostarsko poduzeće.

Vlada FBiH vlasnik je 44 posto dionica Aluminija, 44 posto dionica je u vlasništvu malih dioničara, dok 12 posto udjela ima Vlada Republike Hrvatske. Aluminij zapošljava 900 djelatnika.