Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici “Arcelor Mittala” ne žele ići “na čekanje”

mittal zenica radnici

Sindikat radnika kompanije “Arcelor Mittal Zenica” organizovao je danas jednosatno protestno okupljanje na kojem je više stotina radnika od uprave zahtjevalo poboljšanje uvjeta rada, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici kompanije okupili su se oko 15 sati ispred zgrade direkcije “Arcelor Mittala” kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, prije svega zbog odluke uprave o prekidu rada u mjesecu decembru, odnosno slanja radnika na “čekanje”.

Zamjenik predsjednika Sindikata radnika kompanije “Arcelor Mittal Zenica” Ešref Hadžić rekao je kako se uspjeh neke kompanije mjeri i zadovoljstvom njenih radnika.

“Budućnost i pozitivni trendovi kompanije se ne mjere samo po ostvarenom profitu nego i po zadovoljstvu njenih radnika. Odluka u ulasku u ove proteste nije odluka samo Sindikata nego svih onih koji su nezadovoljni u ovoj kompaniji. Je li grijeh tražiti naša prava i bolje uslove rada te bolje tretiranje radnika u kompaniji i bolju platu? Nijedna kompanija u svijetu ne može biti uspješna ako nema zadovoljne radnike i po tom naša kompanija nema budućnost”, rekao je Ešref Hadžić.

Predsjednik Sindikata radnika kompanije “Arcelor Mittal Zenica” Zuhdija Kapetanović rekao je kako radnici žele izraziti svoje nezadovoljstvo odlukom o privremenom prekidu rada za mjesec decembar.

“Imajući u vidu da nova sistematizacija nije popunjena, a da ne govorimo da po socijalnom paketu treba biti najmanje 1.850 radnika. Proizvodnja se iz dana u dan povećava, vruća roba se tovari na kamione, a onda se donosi odluka o privremenom prekidu rada”, rekao je Kapetanović.

On je rekao da je kompanija o odluci o “čekanju” morala 30 dana ranije obavijestiti Sindikat, što se, kako tvrdi, nije dogodilo.

“Na sastanku sa generalnim direktorom Biju Nairom, tražio je od Sindikata da ništa ne poduzimamo dok ne vidimo koliko će radnika biti na čekanju. Očito je da generalni direktor ovom odlukom želi uvesti još jedan vid pritiska na radnike, jer kaže da radnici nisu fleksibilni, što u prevodu znači da oni radnici koji ne prihvate da rade na više radnih mjesta će ići na privremeni prekid rada”, dodao je Kapetanović.

Kapetanović je rekao kako je radnicima dosta tortura, te da usaglašavanje o kolektivnom ugovoru trpi velike opstrukcije pregovaračkog tima Uprave kompanije, iako je održano osam sastanaka na ovu temu.

Radnici su dobili i podršku od nekoliko sindikalnih organizacija iz Bosne i Hercegovine, a svoje okupljanje su završili nešto prije 16 sati.

Iz kompanije “ArcelorMittal Zenica” su saopćili da su primorani smanjiti proizvodnju u narednim mjesecima zbog iznenadnog povećanja cijene koksnog uglja za 200 posto u roku četiri mjeseca.

“U ovim teškim uvjetima sve aktivnosti koje poduzimamo i odluke koje donosimo, uključujući i slanje radnika ‘na čekanje’, ima prije svega za cilj osigurati održivost Kompanije, koja podržava preko 10.000 indirektnih i direktnih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini i daje vitalni doprinos lokalnoj privredi. Vrhunski prioritet za Upravu Kompanije je održivost operacija dugoročnim planom kao i nastaviti ulagati maksimalne napore u poboljšanje zdravlja i zaštite na radu u Kompaniji. Također, vrlo važno je napomenuti da i dalje nastavljamo sa velikim investicionim planovima u pogone Energetike, Visoke peći i projekte zaštite okoliša.

Iz kompanije su rekli kako su pregovori u kolektivnom ugovoru o radu u toku, ali da zahtjevi Sindikata sadrže dugoročne obaveze, koje se ne mogu prihvatiti u trenutnim okolnostima u kojima firma posluje.

“Prema odredbi Vlade, rok za sklapanje Ugovora na nivou kompanije, propisan novim Zakonom o radu, je 3. februar 2017. godine, stoga su razgovori koji se vode u kompaniji ArcelorMittal Zenica još uvijek u zakonom predviđenom vremenskom okviru”, navedeno je u saopćenju kompanije.