Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici firme Tuzla-Kvarc nastavljaju štrajk glađu

BiH

tuzla-kvarc-strajk-gladju

Radnici firme Tuzla-Kvarc nastavili su danas u krugu firme štrajk glađu, koji su započeli jučer, zahtijevajući da im se omogući pravo na rad i vraćanje koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Kako je kazala jedna od radnica Tuzla-Kvarca Meliha Štefulj, radnici zahtijevaju isti tretman kao i ostali koncesionari na području Tuzlanskog kantona.

Navodi da je ugovor o koncesiji ovoj firmi istekao 2010. godine te da je bio u pripremi ugovor u redovnoj proceduri za period do 2014., ali je odluka za dodjelu kocesije stavljena van snage nekoliko dana nakon podizanja optužnice protiv Tuzla-Kvarca i rukovodioca ove firme, koji se terete za tešku krađu.

Štefulj tvrdi da bez obzira na to što su ovoj firmi blokirani bankovni računi, poslovni partner u njeno ime može dati garanciju.

Kaže također da je jučer jednom od štrajkača pozlilo, nakon čega je upućen na Univerzitetsko klinički centar u Tuzli, te mu kolege nisu dopustile da nastavi štrajk.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović jučer je poručio da je to ministarstvo aktivno na rješavanju problematike ove firme, pozvavši radnike da povuku odluku o stupanju u štrajk glađu.

– Ovo je problem koji se ne može riješiti uslovljavanjem ministarstva i vlade da uradi nešto što je mimo propisa i zakona – kazao je Mićanović.

Navodi da se u proteklih 15 dana dva puta sastao s predstavnicima sindikata firme Tuzla-Kvarc i zamjenikom direktora ove firme. Ističe da koncesionar Tuzla-Kvarc sa svojim blokiranim računima nije u mogućnosti osigurati bankovnu garanciju.

-Očekivali smo da se Tuzla-Kvarc dovede u zakonske okvire, da se odblokira barem jedan račun preko kojeg bi ova firma mogla raditi i funkcionisati, međutim, do danas to nije učinjeno – ističe Mićanović.

Zaključuje da je problem ove firme višegodišnji i treba da ga riješe uprava i vlasnici, a da se kantonalna vlada priključi u pomaganju rješavanja problema.