Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici goraždanske mljekare Milgor najavili mirno okupljanje

milgor

Radnici mljekare “Milgor” d.o.o. Goražde najavili su za danas mirno okupljanje, odnosno štrak upozorenja, a povod je neizdavanje rješenja o kontrolnom veterinarskom broju kao formalnom uslovu za početak rada i proizvodnje te mljekare.

– Cilj mirnog javnog okupljanja je da radnici koji su se obučili za rad u mljekari i predstavnici udruženja „Farmer“ izraze nezadovoljstvo i na taj način pokušaju da potaknu nadležne vlasti na izdavanje rješenja kako bi mljekara startala sa radom i radnici počeli ostvarivati pravo na rad i ličnu zaradu s obzirom na činjenicu da imaju osigurana radna mjesta i sigurnost zaposlenja u mljekari – kazao je Feni voditelj mirnog okupljanja Hasan Džebo.

Od Vlade Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), odnosno Ministarstva privrede zahtijevaju da im se odmah izda rješenje jer su, kako tvrde, ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi. Džebo navodi da je u neizvjesnosti 20 mladih ljudi koji očekuju zaposlenje, kao i farmeri sa ovog područja.

Po njegovim riječima, radnici će sedam dana u trajanju od 30 minuta dnevno organizirati protestnu šetnju od Vlade Bosansko-podrinjskog kantona do Ministarstva privrede.