najavljeno iz sindikata preduzeća

Radnici GRAS-a sutra ujutro stupaju u štrajk zbog neisplaćenih plata

gras-radnici

Višemjesečni problem ovog preduzeća je blokiran račun, što je uzrokovalo da radnici preduzeća “GRAS” nemaju platu već dva mjeseca

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “GRAS” u Sarajevu održaće sutra ujutru štrajk upozorenja jer dva mjeseca nisu primili platu.

Predsjednik Sindikata preduzeća “GRAS” Amir Muminović rekao je da će štrajk upozorenja održati od 4.00 do 6.00 časova, a taj period su odabrali kako bi što manje građana Sarajeva bilo bez prevoza, prenosi agencija Srna.

Višemjesečni problem ovog preduzeća je blokiran račun, što je uzrokovalo da radnici preduzeća “GRAS” nemaju platu već dva mjeseca.

Radnici su više puta najavljivali radnički neposluh, te upozoravali da će doći do blokade saobraćaja.

“GRAS” ima dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH u iznosu od 33 miliona KM, zatim Poreskoj upravi 92 miliona KM.

Dugovanja preduzeća prema radnicima, koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede, iznose više od 15 miliona KM.

Tu je i rješenje tužbi ovog preduzeća protiv Kantona Sarajevo u iznosu većem od 300 miliona KM, što se trebalo regulisati potpisivanjem Sporazuma početkom oktobra.